22 місяці повномасштабної війни: топ обіцянок Зеленського

Читать на русском
Володимир Зеленський обіцяв мільйон дронів у 2024 році та продовження обмінів полоненими. Крім того, президент давав обіцянки щодо західної допомоги та соціальних питань.
EFE/EPA

Україна закінчує 2023 рік у похмурішому настрої, ніж минулий. Контрнаступ, як визнав президент Володимир Зеленський, не приніс очікуваних результатів, а головною темою в суспільстві стали майбутні зміни щодо мобілізації. Крім того, під питанням залишається надання союзниками військової та фінансової допомоги у 2024 році. «Слово і діло» традиційно зібрало, що з актуальних питань обіцяв Зеленський.

Які обіцянки Зеленський дав на підсумковій пресконференції

19 грудня Володимир Зеленський провів підсумкову пресконференцію. Найбільш обговорюваною стала обіцянка президента виготовити наступного року мільйон дронів для армії.

Як часто та яким ЗМІ дає інтерв'ю Зеленський під час повномасштабної війниУ світових та українських ЗМІ на місяць з'являється у середньому шість інтерв'ю з Володимиром Зеленським. 97 відсотків інтерв'ю президент дає іноземним журналістам.

Пізніше міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін уточнив, що йдеться лише про FPV-дрони, а окрім них будуть й інші. Він також запевнив, що Україна має можливості для виробництва такого обсягу безпілотників.

Також Зеленський, коментуючи можливі зміни правил мобілізації, обіцяв не підписувати закони, в яких буде передбачено мобілізацію жінок. Щодо зниження призовного віку з 27 до 25 років потрібні аргументи для схвалення, уточнив він.

На пресконференції президент також визнав, що процес обміну полоненими з росією ускладнений, але обіцяв, що «трек відкриється». «Цей трек працює, він справді сповільнився через причини з боку росії, але є дуже конкретні ці причини. Трек відкриється», – сказав він. На сьогоднішній день повідомлень про можливий обмін полоненими на свята не було.

Зеленський обіцяв, що зменшення допомоги переселенцям не буде (але підвищення він поки що обіцяти не може), а також обіцяв продовжувати виплати українцям на відновлення пошкодженої війною майна. Цього року було виплачено мільярд гривень: «Але це робочий старт системи. Разом із підтримкою партнерів, разом із можливостями нашої країни ми забезпечимо загальноукраїнський результат».

Інші обіцянки президента за останній місяць

На початку грудня Зеленський розповів про нову ініціативу: кожен військовий, удостоєний звання Герой України, отримає від держави своє житло (або родичі військової, якщо звання присвоєно посмертно). «Не за роки, не колись потім, а зараз. І найближчим часом держава забезпечить квартирами всіх Героїв України – всіх. Зокрема і тих, хто воював до 24 лютого, за час від 2014 року», – запевнив Зеленський.

Зазначимо, лише за час повномасштабної війни звання отримали понад 300 громадян. Перші кілька сертифікатів на житло Зеленський вручив уже 6 грудня.

Наприкінці листопада на одному із засідань Ставки верховного головнокомандувача обговорювалося питання щодо будівництва фортифікаційних споруд: Зеленський обіцяв, що ресурсів на їх будівництво вистачить.

Головні події в Україні та світі у 2023 роціСлово і діло виділило 16 головних подій в Україні та у світі, які відбулися у поточному році та справили найбільший вплив.

До цього було створено спеціальну робочу групу, щоб вивчити проблеми будівництва військових інженерно-технічних та фортифікаційних споруд. Планується провести реформу для поділу зон відповідальності під час будівництва фортифікацій, щоб: на першій лінії оборони цим займалися військові, на другій та третій – Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури з приватними підрядниками.

Упродовж місяця Зеленський також дав кілька обіцянок щодо військової та фінансової підтримки України. Коментуючи ситуацію з паузою у наданні допомоги від США, він обіцяв, що Україна «подолає це». Поки ж американський Конгрес пішов на канікули, не ухваливши рішення щодо фінансування: за словами посла Оксани Маркарової, пакет допомоги можуть схвалити у січні.

Також президент 16 грудня пообіцяв ще більше систем протиповітряної оборони від союзників. За ці десять днів системи ППО обіцяли чи вже надали Україні Німеччина, Норвегія, Іспанія.

6 грудня Зеленський сказав, що Україна виконала рекомендації Єврокомісії, і до кінця року буде ухвалено всі обіцяні рішення. 14 грудня Європейська рада дала «зелене світло» переговорам України про членство, після цього президент обіцяв і подальші кроки щодо євроінтеграції України.

У середині місяця президент заявив, що Україна перемогла у Чорному морі, і тепер російський ЧФ «частково знищений, а частково змушений ховатися у віддалених бухтах». «Завдяки цьому ми відновили наш морський експорт, і, зокрема, продовольчий експорт, який захищає від голоду та хаосу десятки націй в Африці та Азії. Наступного року Україна розчистить ще більше судноплавних доріг», – обіцяв він.

Наразі відомо, що Туреччина, Румунія та Болгарія погодилися підписати тристоронню угоду про розмінування Чорного моря. Крім того, Україна проситиме більше систем ППО, щоб захистити шляхи експорту.

У День працівників дипломатичної служби Зеленський обіцяв, що Україна найближчим часом відкриє представництва у Ботсвані, Мозамбіку, Кот-д’Івуарі, ДРК та Мавританії.

Нагадаємо, про обіцянки Зеленського за попередній місяць можна прочитати у нашому матеріалі.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: