Посилення протиповітряної оборони України: чим цього року допомогають союзники

Читать на русском

Кілька днів тому США та союзники на Близькому Сході показали, як може виглядати надійний захист неба – майже всі запущені Іраном ракети та дрони не досягли своїх цілей на території Ізраїлю. У той же час Україна, яка щодня зазнає атак росії, просить партнерів дати більше систем ППО, щоб захищатися самостійно. Декілька останніх масованих ударів рф, які завдали величезної шкоди енергетичній інфраструктурі, продемонстрували гострий дефіцит засобів повітряної оборони. «Слово і діло» систематизувало, що цього року Україні передали та обіцяли передати союзники.

Німеччина на початку року в одному з пакетів допомоги передала Україні один ЗРК SKYNEX з боєприпасами, який може збивати дрони та ракети, та ракети для системи ППО IRIS-T SLM.

У квітні Олаф Шольц оголосив, що Німеччина поставить Україні додаткову систему протиповітряної оборони Patriot. Крім того, відомо про майбутні поставки додаткових систем IRIS-T.

Крім цього, уряд Німеччини запустив ініціативу щодо пошуку додаткових засобів повітряної оборони для України. Як дізналося видання Financial Times, Німеччина написала листи десяткам країн, у тому числі Перської затоки та членам НАТО, з проханням виділити Україні системи ППО, щоб захистити війська, міста та критичну інфраструктуру від російських ракет.

На початку лютого Україна отримала дві неназвані системи ППО, від якої країни – непублічна інформація, сказав Володимир Зеленський.

Швеція цього року передала системи ППО RBS70. Система ППО була у пакеті військової допомоги від Фінляндії, виділеному на початку квітня.

Ракети для системи протиповітряної оборони Україні цього року давали Німеччина, Франція, Британія та США. Штати продовжували поставки у рамках укладених раніше контрактів за програмою USAI.

Крім того, у США схвалили екстрений продаж Україні військової продукції на суму 138 млн доларів для ремонту зенітно-ракетних систем HAWK.

Уряд Норвегії на початку лютого доручив парламенту замовити компанії Kongsberg Defense and Aerospace ще десять пускових установок і чотири центри управління вогнем системи протиповітряної оборони NASAMS, щоб передати їх Україні. Терміни постачання – невідомі.

Одними з найбільш затребуваних в Україні є американські системи ППО Patriot. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запропонував союзникам перекупити у них системи, щоб надалі поставити Україні: «Багато країн мають великі запаси систем Patriot, можливо, не бажаючи поставляти їх безпосередньо. Ми можемо купити це у них, ми можемо доставити це до України, ми маємо гроші».

Раніше президент Володимир Зеленський назвав кількість Patriot необхідних Україні, щоби закрити небо від обстрілів росії.

Глава МЗС Дмитро Кулеба розповів про пошук додаткових Patriot для країни.

Нагадаємо, 19 квітня відбудеться засідання Ради Україна-НАТО. Союзники обговорюватимуть, зокрема, посилення ППО України та постачання снарядів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: