США наклали вето на заявку Палестини на прийом до ООН

Читать на русском
США в Раді безпеки ООН наклали вето на проєкт резолюції про прийняття Палестини як повноправного члена організації.
Фото: МЗС України

США заблокували резолюцію Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй, яка б визнала палестинську державу та надала їй повноправне членство в ООН.

Про це повідомляють Reuters та Укрінформ.

Напад ХАМАС на Ізраїль: що відомо про найбільшу за 50 років атакуРух ХАМАС атакував Ізраїль 7 жовтня. Що зараз відомо про перші дні нової війни – на інфографіці.

Зазначається, що проєкт було представлено Алжиром. «За» проголосували 12 членів Радбезу з 15: Франція, Китай, росія, Еквадор, Гаяна, Мозамбік, Сьєрра-Леоне, Алжир, Мальта, Словенія, Японія, Південна Корея. Утрималося двоє – Велика Британія та Швейцарія, а «проти» висловилися США, які наклали вето на проєкт.

За словами заступника речника Державного департаменту США Веданта Патела, наразі немає впевненості та одностайності щодо того, чи відповідають палестинці критеріям членства в ООН як держави.

«Найшвидший шлях до державності для палестинського народу лежить через прямі переговори між Ізраїлем і Палестинською адміністрацією за підтримки США та інших партнерів, які поділяють цю мету», – сказав він.

Президент Палестини Махмуд Аббас своєю чергою засудив вето США, назвавши його «несправедливим, неетичним та невиправданим».

У свою чергу, посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан заявив, що палестинці не відповідають критеріям, щоб стати повноправним членом ООН, які він окреслив як: постійне населення, визначена територія, уряд і здатність вступати у відносини з іншими державами.

Крім того, він звинуватив Палестинську адміністрацію у підтримці терору та заявив, що вона «платить терористам, щоб вони вбивали» ізраїльтян, а палестинці не визнають Ізраїль як єврейську державу.

«Незважаючи на те, що палестинці не відповідають необхідним критеріям членства в ООН, більшість із вас, на жаль, вирішили винагородити палестинський терор палестинською державою. Це дуже сумно, бо ваше голосування… зробить мир майже неможливим», – звернувся він до членів Радбезу.

Водночас міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес взяв участь у дебатах у Радбезі (Іспанія не є членом РБ) та підтримав визнання палестинської держави.

«Народ Палестини не може бути народом біженців, тому що це шлях до миру на Близькому Сході, а також тому, що це добре для безпеки Ізраїлю. Іспанія визнає Палестинську державу, тому що палестинці мають право на майбутнє з надією, так само як народ Ізраїлю має право на безпеку», – сказав він.

Наразі Палестина є державою-спостерігачем.

Нагадаємо, прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відкинув можливість створення палестинської держави.

У січні президент США Джо Байден та Біньямін Нетаньяху обговорили сценарії створення палестинської держави. За словами ізраїльського прем'єра, одним із варіантів може бути уряд без збройних сил.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: