Ціни на продукти зростають не лише в Україні, але й у всьому світі, тільки темпи подорожчання різні. В нашій країні динаміку зростання цін на продукти харчування часто вираховують за допомогою індексу борщу. Ми вирішили для різноманітності вивести індекс голубців і подивитись, як протягом останніх чотирьох років дорожчала шестилітрова каструля популярної в Україні страви.
Для того, щоб підрахувати вартість каструлі голубців, ми виходили з того, що для їх приготування знадобляться 4 кілограми капусти, 500 грамів свинини, 500 грамів яловичини, 500 грамів рису, 300 грамів моркви, 300 грамів цибулі, 150 грамів масла, 200 грамів томатної пасти, 3 яйця та 300 грамів сметани.
У 2014 році 4 кг капусти коштували 7 грн 68 коп. Наступного року відбулося рекордне подорожчання цього популярного овоча й за 4 кг капусти у вересні 2015 року просили 30 грн 56 коп. Наступного року капуста подешевшала вдвічі. У 2017 році за капусту для наших голубців потрібно було викласти 24 грн 48 коп., а зараз у середньому 4 кг капусти коштують 28 грн 92 коп.
Схожі метаморфози відбувалися й із цінами на інші продукти з нашого списку. Але можна сказати, що найбільший стрибок цін відбувся в 2015 році, коли каструля голубців подорожчала на 52,2%.
Отже, в 2014 році шестилітрова каструля голубців коштувала 100 грн 21 коп., у 2015-му – 152 грн 56 коп. (подорожчала на 52,2%), в 2016-му – 136 грн 24 коп. (подешевшала на 10,7%), в 2017-му – 189 грн 69 коп. (подорожчала майже на 40%) і в 2018-му – 211 грн 53 коп. (подорожчала на 11,5%).
Детальніше – на інфографіці.
Нагадаємо, ми вирахували індекс сала й подивилися, скільки цього продукту можна було купити на мінімальну пенсію чотири роки тому й на початку 2018 року.
Також ми повідомляли, що за даними ООН, світові ціни на продовольство подвоїлися за останні 20 років.
Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»