Більшість громадян підтримують, щоб українська була єдиною державною мовою – опитування

Читать на русском
Соціологи зазначають, що мовне питання в Україні перестає бути актуальним. Тепер проблема має суто політичний і частково локальний характер.
Слово і діло

Більшість українців (83%) виступають за те, щоб українська була єдиною державною мовою в країні.

Про це свідчать дані опитування групи «Рейтинг», проведеного 19 березня.

Така думка домінує у всіх макрорегіонах, вікових та мовних групах. За надання державного статусу російській мові виступають лише 7%, до війни таких було майже чверть.

Динаміка мовних настроїв: скільки відсотків населення спілкується українською у побутіЯкою мовою у побуті розмовляють в Україні та як змінювалась динаміка мовних настроїв, читайте у матеріалі «Слово і діло».

Соціологи зазначають, що за останні десять років спостерігається постійна динаміка зростання кількості тих, хто вважає українську мову рідною: з 57% у 2012 році до 76% у 2022 році.

Крім того, зменшується російськомовний сегмент українців: у 2012 році таких респондентів було близько 40%, наприкінці 2021 – 26%, а на початку війни – 18%.

«Рівень мовної самоідентифікації українців стабільно зростає. Війна як виклик для суспільства лише прискорить цей процес. Українська мова як один з наріжних каменів державності сьогодні лише зміцнюється і лінії протистояння у цьому питанні зникають. «Мовна проблема» та спроби розпочинати дискусії навколо цієї теми не мають підтримки у більшої частини населення. Ця проблема носить суто політичний і локальний характер», – підсумували соціологи.

Нагадаємо, за даними опитування, на четвертому тижні активної фази війни українці загалом ще не вдалися до пригноблених станів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: