В Україні відновилося зростання цін на продукти, чого не було з липня. У жовтні ціни зросли на 1%, найбільше на яйця, молочні продукти та м'ясо. Ще один етап подорожчання продуктів, зокрема м'яса, риби та інших традиційних для святкового столу складових, буде перед Різдвом та Новим роком. «Слово і діло» вирішило проаналізувати, як за останній рік змінилася вартість базового набору продуктів.
Борщовий набір – капуста, цибуля, буряк, картопля та морква – подешевшав порівняно з кінцем минулого року. У грудні 2022-го п'ять кілограмів овочів коштували 87,4 грн, потім ціни на цей набір зростали аж до червня поточного року – до 182,68 грн.
З липня вартість борщового набору почала знижуватись: липень – 159,52 грн (-12,7%), серпень – 74,16 грн (-53,5%), вересень – 54,18 грн (-26,9%), жовтень – 50,43 грн (-6,9%). Найдорожче в борщовому наборі коштують цибуля і морква.
М'ясо та птиця в Україні практично стабільно зростають у ціні останній рік. Кілограм яловичини у грудні минулого року коштував 203,18 грн і за рік ціна знизилася лише раз – у лютому на 0,7%. У жовтні кілограм яловичини коштував 233,76 грн – на 1,4% більше, ніж місяцем раніше.
Свинина наприкінці минулого року коштувала 168,56 грн за кілограм, на початку року ціна трохи знизилася, а далі почала зростати. Найвідчутніше свинина подорожчала у квітні – на 8,5% до 181,84 грн за кілограм. У жовтні свинина коштувала 202,39 грн за кілограм, це на 0,6% дешевше, ніж у вересні.
Вартість сала за рік практично не змінилася. У грудні кілограм коштував 171,08 грн, до серпня ціна знижувалась, а потім знову почала зростати. У результаті станом на жовтень кілограм сала коштував 170,07 грн.
Стабільно зростає ціна курячого філе: у грудні кілограм коштував 136,58 грн, у січні ціна зросла на 2,2%, у лютому – на 1,8%, у березні – на 2,3%, у квітні та травні – на 1,4%, у червні – на 0,7%, у липні – на 1,8%, у серпні – на 1,5%, у вересні – на 2,1%. У жовтні кілограм філе коштував 159,95 грн (+0,5%).
Ціни на яйця не були стабільними протягом року. У грудні десяток яєць коштував 62,03 грн, до середини літа їхня вартість впала нижче 40 грн. У вересні яйця подорожчали до 44,18 грн (+13,2%), у жовтні – до 48,75 грн (+10,3%).
Весь рік дешевшала гречка: у грудні кілограм коштував 74,69 грн, у січні – 68,87 грн (-7,8%), у лютому – 65,73 грн (-4,6%), у березні – 62,41 грн (-5,1%), у квітні – 59,79 грн (-4,2%), у травні – 55,9 грн (-6,5%), у червні – 51,86 грн (-7,2%), у липні – 48,26 грн (-6,9%), у серпні – 45,61 грн (-5,5%), у вересні – 41,43 грн (-9,2%), у жовтні – 36,52 грн (-11,9%).
Також майже весь рік дешевшав рис.
Кілограм пшеничного борошна наприкінці року коштував 16,79 грн. Невелике підвищення ціни було у січні та вересні. У жовтні кілограм борошна коштував 15,89 грн.
Вершкове масло подорожчало за рік. У грудні пачка коштувала 65,98 грн. Цієї осені ціна на масло піднялася на 1,4% у вересні та 2,9% у жовтні (до 70,05 грн).
Літр соняшникової олії, навпаки, подешевшав з кінця минулого року.
Нагадаємо, «Слово і діло» за основними показниками порівняло, як за останній рік змінилася економічна ситуація в Україні.
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»