Мобілізація в Україні: головне із ухваленого законопроєкту

Читать на русском

Більше трьох місяців пішло у Верховної Ради на те, щоб розглянути урядовий законопроєкт щодо зміни правил мобілізації та військового обліку. Сьогодні, 11 квітня, він був проголосований у другому читанні і набуде чинності за місяць після опублікування. Ймовірно, головною новиною стало те, що з документа прибрали норму про демобілізацію військових після 36 місяців служби – у Міноборони обіцяли, що підготують із цього питання окремий законопроєкт, на це є вісім місяців. Головні нововведення, які чекають на українців після ухвалення закону – у матеріалі «Слово і діло».

Головне з ухваленого закону про мобілізацію – нові обов'язки для чоловіків, право на відстрочку та бронь, обмеження для ухилянтів, мотивація для військових.
Законопроєкт про мобілізаціюСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Базова військова служба та загальновійськова підготовка

Замість строкової служби в Україні буде запроваджено базову військову службу для громадян від 18 до 25 років (для чоловіків – обов'язково, для жінок – добровільно). Період проходження служби можна буде обрати самостійно до 24 років.

Матеріальна допомога мобілізованим: у яких містах України є виплатиФінансова допомога мобілізованим та контрактникам в Україні коливається від 10 до 50 тисяч гривень. У яких містах виплачують гроші та скільки – на інфографіці.

Базова військова служба у мирний час триватиме до 5 місяців, у військовий – до 3 місяців. Організацією займатимуться районні держадміністрації у взаємодії з ТЦК та органами місцевого самоврядування.

Крім того, з 1 вересня 2025 року в установах професійної вищої та вищої освіти, військових вишах та військових навчальних підрозділах вишів з'явиться нова навчальна дисципліна – базова загальновійськова підготовка (для чоловіків – обов'язково, для жінок – добровільно).

Від проходження такої підготовки буде звільнено непридатних до військової служби, тих, хто вже проходив військову службу або пройшов її в іншій державі.

Важливо, що вступити на державну службу, влаштуватися на роботу до органів місцевого самоврядування, прокуратури та поліції не можна буде без проходження загальновійськової підготовки або базової служби (виняток для тих, хто непридатний).

Законопроєкт про мобілізацію: що зміниться для військовозобов'язаних

У законопроєкті передбачено, що мобілізаційний вік становить 25 років (на військовий облік чоловікам потрібно ставати у 17 років).

Після набуття чинності закону у всіх військовозобов'язаних чоловіків буде 60 днів для уточнення особистих даних. Це можна буде зробити в ТЦК, ЦНАПі або через електронний кабінет військовозобов'язаного та резервіста. Зазначимо, що реєстрація кабінету буде добровільною, але повістки в електронному вигляді не надсилатимуть.

У період проведення мобілізації військовозобов'язані повинні носити при собі військово-обліковий документ та пред'являти його на вимогу представника ТЦК, поліцейського або представника Прикордонної служби (у прикордонній зоні). Проводитиметься фото- та відеофіксація процесу перевірки документів.

Військовозобов'язані також повинні прибувати за викликом до ТЦК у строк та місце, зазначені у повістці. При врученні повістки представники ТЦК на вимогу мають назвати свої прізвища, ім'я та по батькові, посаду, а також пред'явити службові посвідчення.

На повістці повинні бути такі дані: ПІБ та дата народження; назва ТЦК; мета виклику, а також місце день та час явки; підпис (електронний цифровий) посадової особи, яка видала повістку; реєстраційний номер; інформація про наслідки неявки до ТЦК.

Поважні причини для неявки по повістці: стихійне лихо, хвороба, смерть близького родича. Про причину слід повідомити ТЦК протягом трьох днів.

Обмеження для ухилянтів

Якщо військовозобов'язаний не виконує своїх обов'язків, ТЦК може звернутися до правоохоронних органів для адміністративного затримання та приводу громадянина. Якщо це здійснити неможливо, ТЦК надсилає військовозобов'язаному листа з вимогою про виконання обов'язків.

Якщо протягом 10 днів військовозобов'язаний не виконав обов'язки, ТЦК звертається до суду для запровадження тимчасового обмеження у праві керування автомобілем. Обмеження не можна застосовувати лише за двох умов:

  • якщо воно позбавляє людину основного законного джерела засобів для існування;
  • якщо автомобіль використовується у зв'язку з інвалідністю або перебуванням на утриманні особи з інвалідністю І, ІІ групи або дитини з інвалідністю.

Нововведення для громадян України за кордоном

Консульські послуги військовозобов'язаним за кордоном надаватимуть лише після оновлення військово-облікових даних (це можна буде зробити у закордонних дипломатичних установах України).

Оформлення українського та закордонного паспорта чоловікам віком від 18 до 60 років здійснюється за наявності у зазначених осіб військово-облікових документів.

Хто отримає відстрочку від мобілізації

  • особи з інвалідністю або тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров'я на строк 6-12 місяців;
  • заброньовані працівники;
  • особи, на утриманні яких троє та більше неповнолітніх дітей (крім боржників за аліментами);
  • батьки-одиначки з дітьми до 18 років;
  • жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років, а також дитину, хвору на тяжкі хвороби;
  • жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина з інвалідністю І чи ІІ групи;
  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїм батьком або матір'ю (батьком або матір'ю дружини (дружина), якщо вони вимагають постійного догляду (за висновком лікарів);
  • опікуни особи, визнаної судом недієздатною;
  • мають дружину (чоловіка) з інвалідністю I або II групи, або одного з батьків, якщо їх більше нема кому доглядати;
  • мають дружину (дружину) з інвалідністю ІІІ групи, встановленою внаслідок онкологічного захворювання, відсутності кінцівок (кінцівки), кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів, або за наявності у особи з інвалідністю ІІІ групи онкологічного захворювання, психічного розладу, церебрального паралічу чи інших паралітичних синдромів;
  • жінки та чоловіки, які мають дитину (дітей) віком до 18 років, якщо другий з батьків проходить військову службу;
  • народні депутати та деякі категорії держслужбовців.

Не підлягають призову здобувачі професійної, професійної вищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і отримують рівень освіти вище попереднього, докторанти та інтерни.

Науковим та науково-педагогічним працівникам буде надаватися відстрочка, якщо вони працюють у навчальних закладах не менше ніж на 0,75 ставки.

Хто підлягає бронюванню від мобілізації

  • держслужбовці категорії «А», голови обласних та районних рад, а також сільські, селищні, міські голови;
  • держслужбовці категорії «Б» та «В», працівники органів місцевого самоврядування – до 50% серед усіх військовозобов'язаних, які працюють в установі;
  • працівники Національної поліції, НАБУ, Державного бюро розслідувань, органів прокуратури, Бюро економічної безпеки, ДСНС, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, судів, органів досудового розслідування, патронатних служб державних органів;
  • робітники підприємств, установ та організацій, що виконують мобілізаційні завдання;
  • працівники підприємств, які є критично важливими для забезпечення потреб сил оборони або функціонування економіки під час воєнного стану.

Нові підстави для звільнення з військової служби

  • після полону (недобровільного);
  • при встановленні інвалідності;
  • при призначенні суддею, обранні нардепом;
  • генерали за рішенням військового керівництва
  • при закінченні терміну дії договору, укладеного під час дії воєнного стану;
  • за сімейними обставинами (умови, аналогічні для отримання відстрочки).

Мотивація військовослужбовців на час воєнного стану

За знищену (захоплену) техніку та озброєння військовим виплачуватимуть винагороду від 4 до 300 розмірів прожиткового мінімуму (12-908 тисячі гривень). Також можуть надати додаткову 15-денну відпустку.

«Відсидітися не вдасться»: командувач Сухопутних військ закликав мобілізуватися до ЗСУСилам оборони не вистачає людей, тому українці мають проявити мужність та приєднатися до армії. Таку думку висловив командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк.

Відпустка 90 днів без поділу на частини передбачена для військових, які повернулися з полону та не звільнятимуться зі служби.

Зберігатимуться виплати військовим, які потребують тривалого лікування (у тому числі за кордоном), а також у зв'язку з перебуванням у відпустці для лікування через хворобу або після поранення;

Під час укладання першого контракту військовослужбовці мають право на компенсацію 50% від першого внеску за іпотекою, а також додатково по 100 тисяч гривень після першого та другого років служби.

Протягом трьох місяців з дати укладання першого контракту військові мають право отримати сертифікат на покупку автомобіля у розмірі 150 тисяч гривень.

Військовим та їхнім дружинам (чоловікам) не нараховуватимуть штрафні санкції, пеню, відсотки за кредитами (крім кредитних договорів на купівлю житла чи автомобіля).

Що з мобілізацією жінок

Примусової мобілізації жінок у новому законопроєкті не передбачено.

Жінки, які отримали медичну чи фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік. Жінки, професія яких споріднена з військово-обліковою спеціальністю, можуть стати на облік за бажанням.

При цьому під час воєнного стану жінок, які стоять на військовому обліку, можуть призвати лише добровільно. У мирний час жінки можуть піти на військову службу або службу у військовому резерві за добровільним договором.

Військово-транспортний обов'язок

У законопроєкті передбачено військово-транспортну обов'язок для задоволення потреб ЗСУ та інших військових формувань. Повинність поширюється на центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, у тому числі залізниці, порти, пристані, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства та інші підприємства, установи та організації, що забезпечують експлуатацію транспортних засобів, а також на громадян – власників транспортних засобів.

Що важливо знати звичайним громадянам – єдиний автомобіль забирати не будуть.

Нагадаємо, Кабмін найближчим часом розробить оновлену постанову про бронювання військовозобов'язаних.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський відповів, чи потрібно Україні мобілізувати ще 500 тисяч осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: