Стало відомо, коли набуде чинності закон про мобілізацію

Читать на русском
Закон про мобілізацію опубліковано в газеті Голос України, він набуде чинності 18 травня 2024 року.
24 канал

Закон про зміну правил мобілізації та військового обліку сьогодні, 17 квітня, опубліковано в офіційному парламентському виданні «Голос України».

Інформація про це є на сайті газети.

Мобілізація в Україні: головне із ухваленого законопроєктуГоловне з ухваленого закону про мобілізацію – нові обов'язки для чоловіків, право на відстрочку та бронь, обмеження для ухилянтів, мотивація для військових.

У законі йдеться, що він набирає чинності через один місяць із дня, наступного за днем його опублікування, тобто з 18 травня 2024 року.

Виняток становлять абзаци дванадцятого та тринадцятого підпункту 2 пункту 8 розділу I цього закону, які набирають чинності через вісім місяців з дня, що настає за днем опублікування.

Зазначимо, що протягом 60 днів після набуття чинності законом всі призовники, військовозобов'язані та резервісти мають оновити свої військово-облікові дані – у ТЦК, ЦНАПі або через електронний кабінет.

Нагадаємо, у другому читанні законопроєкт було ухвалено 11 квітня. Вчора його підписав президент Володимир Зеленський.

У матеріалі «Слово і діло» можна прочитати про те, як зміниться процес мобілізації, кому дадуть відстрочку або броню, які будуть обмеження прав ухилянтів.

Омбудсмен Дмитро Лубінець вважає, що новий мобілізаційний закон – це «найкращий варіант, на який ми могли сподіватися»

Раніше в Україні було скасовано статус «обмежено придатний» для військовозобов'язаних чоловіків. З інфографіки можна дізнатися, кому і коли потрібно повторно пройти військово-лікарську комісію.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: