У Раді розглядають два варіанти економічного бронювання – Арахамія

Читать на русском
Оборонний комітет Ради розглядає дві моделі економічного бронювання. Мова йде або податок від зарплати, або квоти.
Фото: voanews.com

Парламент розглядає дві моделі економічного бронювання. Нині щодо цього питання тривають дискусії.

Про це 8 травня заявив голова парламентської фракції Слуга народу, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Давид Арахамія під час брифінгу в парламенті.

Мобілізація в Україні: головне із ухваленого законопроєктуГоловне з ухваленого закону про мобілізацію – нові обов'язки для чоловіків, право на відстрочку та бронь, обмеження для ухилянтів, мотивація для військових.

«Розглядаються дві моделі економічного бронювання. Вони в дискусії. З одного боку, ми розуміємо, що не можемо жодного долара з міжнародної допомоги витратити на зарплати військовим. Будь-які зарплати військовим, а ми хочемо їх підіймати, хочемо більше військових, – це наші гроші у вигляді мит і податків. А з іншого боку, щоб ці гроші зʼявлялися, економіка має працювати. Але тут питання справедливості. Багато опонентів кажуть, що багаті не служать, а бідні йдуть до армії», – розповів нардеп.

За словами Арахамії, перша модель передбачає, що розмір податків із зарплати військовозобовʼязаного має бути 35 тисяч гривень, яких вистачатиме для утримання одного бійця.

Друга модель, за його словами, передбачає квоту на підприємство для військовозобовʼязаних. Арахамія зазначив, що відповідно до цієї моделі підприємство може забронювати до 10% осіб.

«Які це люди? Це буде визначати керівник, і ви самостійно вирішуєте. І ви сплачуєте за це мінімальну заробітну плату бійця щомісяця за такого працівника. Зараз мінімально – 20 тисяч гривень. Тобто 20 тисяч гривень за кожного цього заброньованого ви сплачуєте щомісяця. І це додатково до податків», – пояснив він.

Арахамія додав, що на засіданнях оборонного парламентського комітету питання бронювання вивчалося у розрізі міжнародного досвіду.

«Яке рішення не обери, є багато людей «за», є й ті, що проти. Десь посередині все ж якась модель з’явиться – та, що викликає найменше обурення», – сказав він.

Нагадаємо, 8 травня Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених.

На початку квітня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив розробити «більш справедливу» постанову про бронювання від мобілізації.

Також, як відомо, бронь від мобілізації отримають співробітники каналів, які беруть участь у телемарафоні. Аналогічний статус підтвердили Криворізькому, Харківському, Дніпровському, Одеському, Львівському циркам, а також Пересувному та Національному циркам України.

Раніше повідомлялося, що в Кабміні оновили критерії для підприємств, працівники яких можуть отримати бронь від мобілізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: