Бронь від призову для працівників Glovo, Visa та Favbet: Мінекономіки скасувало свій наказ

Читать на русском
Міністерство економіки забронювало військовозобов'язаних працівників Glovo, Visa, Favbet Tech на період мобілізації. Але після резонансу у суспільстві пообіцяло переглянути своє рішення.
Фото: gmk.center

Міністерство економіки вирішило скасувати свій наказ щодо бронювання співробітників деяких технологічних компаній, серед яких Glovo, Visa та Favbet. Причиною став суспільний резонанс.

Про це повідомила перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко на своїй сторінці у Facebook у четвер, 16 травня.

Лазівка для військовозобов'язаних: як можливість відстрочки збільшує попит на аспірантуруВідстрочка від мобілізації, на яку мають право аспіранти, викликала підвищений попит на отримання наукового ступеня серед чоловіків. Особливо помітний приріст серед контрактників. Докладніше – на інфографіці.

«Щодо інформації, яка з’явилася у ЗМІ щодо бронювання деяких технологічних компаній. З огляду на суспільний резонанс я скасовую наказ про бронювання й будемо розбиратися у ситуації й аналізувати рішення щодо кожної компанії окремо», – написала вона.

Раніше ЗМІ повідомили про те, що на період мобілізації та воєнного часу Мінекономіки забронювало військовозобов'язаних працівників ТОВ «Гловоап Україна», ТОВ «Фавбет Тек», ТОВ «Віза Україна». Також відстрочку отримали співробітники ТОВ «Агрі Чейн», ТОВ «Корт».

За словами Свириденко, ця ситуація з хвилею критики стала додатковим аргументом, щоб прискорити роботу над оновленням постанови Кабміну №76, щоб вона відповідала вимогам часу та потребам бізнесу.

Міністр пояснила, як виглядає процес бронювання на прикладі цієї ситуації. За її словами, зазначені компанії звернулися до профільного Міністерства цифрової трансформації.

Мінцифри визнало їх критично важливим на підставі трьох із семи критеріїв: відсутність заборгованості з ЄСВ, рівень зарплати та те, що вони є резидентами Дія.City.

Після цього Мінцифри надіслало списки військовозобов'язаних до Генштабу для перевірки. На основі рішення Генштабу списки опрацьовуються Міністерством економіки. У разі відсутності правових підстав для відмови ухвалюється рішення про бронювання працівників.

«Ми розуміємо, що бронювання спеціалістів — законне право бізнесу і можливість для країни у такий важкий час підтримувати нашу економіку податками й зборами. Але це питання також не повинне розколювати суспільство, особливо у такий важкий час», - зазначила міністр.

Вона додала, що в Мінекономіки зроблять оновлення постанови, щоб знайти оптимальне рішення – і для військових, і для української економіки.

Нагадаємо, з 18 травня набуває чинності закон про мобілізацію. У ньому зберігаються норми відстрочки від призову для деяких категорій військовозобов'язаних.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: