Виїзд за кордон після 18 травня: прикордонники розповіли, у кого перевірятимуть військово-обліковий документ

Читать на русском
З 18 травня прикордонники у пунктах пропуску в окремих категорій громадян перевірятимуть наявність військово-облікового документа.
dpsu.gov.ua

З 18 травня, тобто після набрання чинності законом про мобілізацію, в окремих категорій громадян у пунктах пропуску перевірятимуть наявність військово-облікового документа.

Про це попередили у прикордонній службі.

Мобілізація-2024: Міноборони оновило список хвороб для визначення придатності до службиМіноборони оновило список захворювань, за якими визначається придатність до військової служби. Це пов'язано з тим, що з 4 травня скасовується статус обмежено придатний.

«Відповідно до норм законодавства у період дії воєнного стану або проведення мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу», – нагадали прикордонники.

Так, мають надати військово-обліковий документ з інформацією про звільнення від мобілізації, або виключення з військового обліку за станом здоров'я, такі категорії громадян:

  • заброньовані на період мобілізації та на воєнний час;
  • визнані непридатними до військової служби за станом здоров'я;
  • на утриманні яких перебувають троє та більше неповнолітніх дітей;
  • які самостійно виховують дитину;
  • які мають дитину (дітей) віком до 18 років та чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу;
  • Інші категорії осіб, визначені ст. 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Водночас не потрібно буде показувати військово-обліковий документ особам з інвалідністю або їх супроводжуючим; водіям, які перевозять гуманітарну допомогу, медичний вантаж, міжнародні перевезення чи пасажирів; працівникам підприємств залізничного транспорту, морської та авіаційної галузі тощо.

Прикордонники рекомендували під час планування поїздки за кордон уточнити свої дані у ТЦК та внести інформацію про відстрочку у військово-обліковий документ.

Нагадаємо, у матеріалі «Слово і діло» можна прочитати про те, як зміни чекають на військовозобов'язаних українців з 18 травня.

Також Верховна рада підвищила штрафи за порушення військового обліку та мобілізації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: