Президент узаконив добровільну мобілізацію засуджених

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський підписав закон, який дозволяє деяким категоріям ув'язнених мобілізуватися до лав Збройних сил України.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський у п'ятницю, 17 травня, підписав закон, який дозволяє деяким категоріям ув'язнених мобілізуватися до лав Збройних сил України.

Про це йдеться у картці законопроєкту №11079-1 на сайті парламенту.

У Мін'юсті назвали кількість засуджених, які готові піти на фронтУ Мін'юсті заявили, що до 5 тисяч засуджених потенційно готові на умовно-дострокове визволення, щоби піти воювати.

Згідно з документом, під час мобілізації та військового стану ув'язнених можуть випустити по УДЗ для проходження ними військової служби за контрактом.

Однак це не стосується осіб, засуджених за держзраду, вчинення умисного вбивства двох або більше осіб, згвалтування чи сексуальне насильство.

Нагадаємо, цей законопроєкт було ухвалено у другому читанні 8 травня. Міністр юстиції Денис Малюська вже спрогнозував, що Україна може мобілізувати 10-20 тисяч ув'язнених та людей із судимістю.

Сьогодні також стало відомо, що Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення військового обліку та мобілізаційного законодавства.

А 18 травня набуває чинності новий закон про зміну правил мобілізації та військового обліку. Головні нововведення, які чекають на українців після ухвалення закону – у матеріалі «Слово і діло».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: