Україна та Бельгія підписали безпекову угоду: яка допомога передбачена на цей рік

Читать на русском
Зеленський у Брюсселі підписав безпекову угоду з Бельгією. Цього року Україні буде виділено не менше 977 млн євро військової допомоги.
Фото: RTBF

Україна та Бельгія підписали двосторонню Угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Цього року Бельгія виділить не менше 977 млн євро військової допомоги.

Підписання відбулося у Брюсселі, куди сьогодні з візитом приїхав президент Володимир Зеленський, повідомляє його пресслужба.

Безпекові угоди: з якими країнами Україна підписала договори та яку допомогу отримаєЯку допомогу Україна отримає у 2024 році від країн, з якими підписала угоди у сфері безпеки.

У документі також закріплено зобов'язання Бельгії надавати Україні підтримку протягом десяти років.

Вказано також конкретну кількість військових літаків, які нададуть Україні – 30 винищувачів F-16 до 2028 року, як і обіцяла міністерка закордонних справ країни. При цьому перші винищувачі мають бути передані цього року.

У договорі Бельгія гарантувала, що надаватиме своєчасну безпекову допомогу, сучасну військову техніку та озброєння з урахуванням потреб України у сфері військово-повітряних сил та протиповітряної оборони, морської безпеки, розмінування та в межах коаліції з питань боєприпасів і сприятиме проведенню військових тренувань.

У документі є також блоки, присвячені двосторонньому співробітництву в оборонній промисловості, підтримці Формули миру, посиленню санкцій, відшкодуванню збитків, притягненню агресора до відповідальності, використанню конфіскованих російських активів. Країни поглиблюватимуть співпрацю в галузі розвідки, кібербезпеки та протидії дезінформації.

Крім того, Бельгія чітко підтверджує підтримку майбутнього членства України у ЄС та НАТО.

Зазначимо, це вже одинадцята двостороння угода про безпеку. До цього Україна підписала двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією та Іспанією.

Нагадаємо, Іспанія, як передбачено в угоді, надасть Україні цього року пакет військової допомоги на мільярд євро.

Україна та США вже завершують роботу над двосторонньою угодою у сфері безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: