Іран продовжує збільшувати запаси урану, збагаченого майже до збройового рівня — МАГАТЕ

Читать на русском
В Ірану тепер 142,1 кілограми урану, збагаченого до 60 відсотків. Уран такої чистоти знаходиться лише в маленькому технічному кроці від збройового рівня.
AFP via Getty Images

Іран ще більше збільшив свої запаси урану, збагаченого рівня, близького до збройового.

Про це йдеться у доповіді Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), яку цитує Associated Press.

Як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, росії та інших країн «клубу»Скільки ядерних боєголовок налічується у світі та як змінювалися розміри арсеналів дев'яти ядерних держав – на інфографіках.

За даними організації, станом на 11 травня Іран мав 142,1 кілограма урану, збагаченого до 60%, що на 20,6 кілограма більше, ніж в останній доповіді, випущеній у лютому. Уран, збагачений до 60% чистоти, знаходиться всього в невеликому технічному кроці від збройового рівня в 90%.

Загальний запас збагаченого урану в Ірані становить 6201,3 кг, що на 675,8 кг більше, ніж у попередньому звіті МАГАТЕ.

Іран стверджує, що його ядерна програма призначена лише для мирних цілей, але глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі попереджав, що Тегеран має достатньо урану для виготовлення кількох ядерних бомб.

У звіті також йдеться про те, що Тегеран не переглянув своє рішення від вересня 2023-го заборонити інспекторам МАГАТЕ подальший моніторинг його ядерної програми. Крім того, Іран досі не відповів на багаторічне розслідування Агентства про походження та нинішнє місце розташування частинок штучного урану.

Нагадаємо, у березні 2023 року в США заявили, що Ірану буде потрібно лише кілька місяців для створення ядерної зброї. Станом на жовтень Пентагон скоригував свою оцінку до двох тижнів.

За даними МАГАТЕ на листопад, Іран мав достатньо збагаченого урану, щоб створити три атомні бомби.

Нещодавно Іран погрожував, що може переглянути свою ядерну доктрину та завдати ударів по ядерних об'єктах Ізраїлю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: