Комітет ВР зробив крок до підвищення цін на цигарки

Читать на русском
Податковий комітет Верховної ради підтримав поступове підвищення акцизу на тютюнові вироби.
колаж informator.ua

Комітет Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав урядовий проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби.

Про це повідомив нардеп, член комітету Ярослав Железняк у Telegram 31 травня.

В Україні посилили антитютюнові обмеження: що заборонено та які штрафиЗ 11 липня тютюнові вироби електричного нагрівання – IQOS і glo – прирівняні до звичайних сигарет, їх заборонено вживати в громадських місцях. Детальніше – на інфографіці.

Законопроєктом №11090 передбачається поступове до 2028 року підвищення специфічних ставок акцизного податку з цигарок до досягнення мінімального рівня, встановленого у ЄС.

«Тобто. Акциз на цигарки привʼязують до євро, а не гривні. У 2025-му році акциз зросте на +23%, а потім 2016-2028 буде по +5%. В цьому році збільшення буде тільки у випадку девальвації», – пояснив Железняк.

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що загальний акцизний податок на сигарети (специфічний та адвалорний податок) у країнах - членах ЄС має становити не менше 60% від середньозваженої роздрібної ціни продажу цигарок і не повинен бути меншим ніж 90 євро за 1000 штук цигарок, незалежно від ціни продажу.

Для порівняння, наразі в Україні мінімальне податкове зобов'язання на цигарки становить 2516,54 гривень (приблизно 60 євро) за 1000 штук.

«Реалізація законопроєкту матиме наслідком збільшення доходів бюджету за рахунок додаткових надходжень акцизного податку з тютюнових виробіву 2025 році у сумі близько 612 млн грн, у 2026 році – 5 млрд грн, у 2027 році – 9,3 млрд грн, у 2028 році – 13,8 млрд грн», – додав нардеп.

Нагадаємо, сьогодні Комітет Ради також підтримав підвищення акцизу на пальне. Докладніше про це – на нашій інфографіці.

Раніше голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснив, чому в Україні підвищать основні податки, зокрема ПДВ, військовий збір із зарплат та акцизи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: