Хакери опублікували в інформагентстві Польщі новину про «мобілізацію поляків для війни в Україні»

Читать на русском
Хакери здійснили кібератаку проти Польського агентства преси. Вони двічі опублікували фейкову новину про мобілізацію у країні для відправки на війну в Україну.
Freepik

Хакери здійснили кібератаку проти Польського агентства преси. Вони двічі опублікували фейкову новину про мобілізацію у країні для відправки на війну в Україну.

Про це повідомляє польське PAP.

У Щоденному інформаційному сервісі PAP сьогодні, 31 травня, двічі було опубліковано неправдиве повідомлення про мобілізацію поляків для відправки на війну в Україну.

Фейкове повідомлення стверджувало, що 1 липня в Польщі буде оголошено часткову військову мобілізацію. Нібито 200 тисяч громадян, як колишніх військових, так і звичайних цивільних осіб, призвуть на обов'язкову військову службу, аби згодом відправити на війну в Україну.

За дві хвилини замітку видалили й польські чиновники заявили про хакерську атаку.

«Інформація PAP про часткову мобілізацію не відповідає дійсності. Ми розпочали термінове з'ясування обставин. Все вказує на кібератаку та сплановану дезінформацію! Я буду інформувати вас про подальші результати», – сказав віцепрем'єр-міністр, міністр цифровізації Кшиштоф Ґавковський.

Відомо, що у повідомленні містилися граматичні помилки, що може свідчити про його підготовку іноземцями. В уряді Польщі вже зазначили, що в хакерській атаці є російський слід.

«Ще одна небезпечна хакерська атака гарно ілюструє російську стратегію дестабілізації ситуації напередодні європейських виборів», – написав прем’єрміністр Польщі Дональд Туск.

Віцепрем'єр-міністр додав, що критична інфраструктура Польщі постійно піддається подібним кібератакам. Наразі ситуацію взяло на контроль Агенство внутрішньої безпеки.

Нагадаємо, Міністерство оборони Сполученого Королівства 7 травня зазнало хакерської атаки. Кіберзлочинцям вдалося проникнути у комп'ютерну систему, яка використовується для виплати співробітникам заробітної плати.

Також писали, що Telegram став ключовою зброєю російських пропагандистів у поширенні дезінформації, спрямованої на підрив підтримки України в ЄС. Чиновники попри намагання, наразі практично безсилі обмежити роботу мережі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: