Рада попередньо підтримала законопроєкт про підвищення акцизу на тютюнові вироби

Читать на русском
Рада на засіданні у вівторок ухвалила у першому читанні проєкт закону, який передбачає підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби.
Фото: ВРУ

Верховна Рада на засіданні у вівторок, 4 червня, ухвалила у першому читанні проєкт закону, який передбачає підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Він розповів, що документ попередньо підтримали 249 парламентарів.

Згідно з проєктом, у 2025 році акциз на цигарки зросте на +23%, а після цього його розмір підвищуватиметься на 5% до 2028 року. При цьому у 2024 році збільшення відбудеться лише у разі девальвації.

«Реалізація законопроєкту призведе до збільшення доходів бюджету за рахунок додаткових надходжень акцизного податку з тютюнових виробів у 2025 році у сумі близько 612 млн грн, у 2026 році – 5 млрд грн, у 2027 році – 9,3 млрд грн, у 2028 році – 13 8 млрд грн», – вказав Железняк.

Нардеп також зазначив, що питання акцизу на тютюнові вироби для електричного нагрівання буде переглянуто до другого читання.

Нагадаємо, нещодавно у профільному комітеті Ради заявили, що загальний акцизний податок на цигарки в країнах-членах ЄС має становити не менше 60% від середньозваженої роздрібної ціни продажу цигарок і не повинен бути меншим за 90 євро за 1000 штук сигарет, незалежно від ціни продажу. Для порівняння, нині в Україні мінімальне податкове зобов'язання на цигарки становить 2516,54 гривень (приблизно 60 євро) за 1000 штук.

Раніше голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев підтвердив, що в Україні підвищать основні податки, зокрема ПДВ, військовий збір із зарплат та акцизи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: