Макрон має намір створити коаліцію країн для відправки інструкторів до України

Читать на русском
Париж хоче мати коаліцію партнерів, які були б готові направити в Україну своїх інструкторів, заявив Еммануель Макрон.
Фото: Getty Images

Ідею Франції щодо відправки інструкторів в Україну для навчання мобілізованих українських військовослужбовців підтримали ще кілька країн.

Про це президент Франції Еммануель Макрон сказав на спільній пресконференції з Володимиром Зеленським після переговорів у Єлисейському палаці 7 червня.

Франццзький лідер підтвердив, що вважає легітимним запит України на навчання військових на своїй території, особливо з огляду на збільшення кількості мобілізованих до армії.

«Ми не ведемо війну з росією, ми не хочемо ескалації, але ми хочемо зробити все, що є в наших силах, щоб допомагати Україні чинити опір. Тому коли Україна просить від нас навчання на своїй суверенній території мобілізованих солдатів – чи це ескалація? Ні. Чому ми маємо підкорятися росії, яка намагається нав'язувати нам якісь ріщення?», – констатував він.

Макрон також підкреслив, що Франція не погоджується з так званими «червоними лініями» Кремля. У цьому контексті він вказав, що Франція хоче сформувати коаліцію інструкторів і багато партнерів вже погодились на це.

Танкова, авіаційна, IT та інші: які коаліції для підтримки України створили союзникиСоюзники створили дев'ять коаліцій для допомоги Україні. Їхні цілі та країн-учасники – на інфографіці.

«З поваги до партнерів я не можу зараз вам сказати, що Франція буде це робити, але ми вже знаємо, що ми не будемо одні. Наступні дні ми використаємо для організації якомога ширшої коаліції, щоб відповісти на запити України в тих самих рамках, про які я щойно говорив», – відповів президент Франції.

Президент Володимир Зеленський прокоментував ініціативу Макрона щодо відправлення в Україну інструкторів країн Заходу.

«Я хочу, щоб була чітко сформульована наша позиція. Ми підтримуємо ініціативу президента Макрона щодо відправки інструкторів в Україну. І до речі, це просто скорочує шлях до навчання. Тут немає нічого незвичайного, адже країни НАТО навчали наших солдатів на своїх територіях. Але запропонований варіант – це коротший шлях. Тому я вдячний за цю ініціативу», – сказав президент України.

Нагадаємо, наприкінці травня стало відомо, що Франція може сформувати коаліцію країн ЄС для підготовки українських військових.

Після цього росія пообіцяла атакувати французьких інструкторів в Україні.

Крім того, нещодавно Макрон заявив, Україна може використовувати французьку зброю для ударів по території росії і дозволив Україні бити ракетами Scalp по аеродромах рф.

Як відомо, у лютому Макрон оголосив про створення коаліції далекобійної зброї для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: