Прем'єр-міністр Бельгії оголосив про відставку

Читать на русском
Після поразки на виборах прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо оголосив, що подасть у відставку.
Фото: Reuters

Прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кроо залишить свою посаду після того, як його партія програла на парламентських виборах.

Про це пише Politico.

Зазначається, що його правоцентристська партія «Відкриті фламандські ліберали і демократи» програла на виборах у Європейський парламент, набравши 5,7% голосів за результатами екзит-полів.

Попри поразку, де Кроо привітав переможців виборів, консервативну партію N-VA, що дотримується ідеології фламандського націоналізму.

«Для нас це був особливо важкий вечір, ми програли. Із завтрашнього дня я буду прем’єр-міністром у відставці. Але ліберали сильні, ми повернемося», – заявив прем'єр.

Як відомо, N-VA (Новий фламандський альянс) набрали 17,4% голосів, а VLAAMS BELANG (Фламандський інтерес) – 14,4%.

Згідно з традицією, наступного дня після виборів прем'єр-міністр Бельгії завжди подає королю заяву про відставку свого уряду.

Нагадаємо, на посаді прем’єра де Кроо підписав із президентом України Володимиром Зеленським угоду про гарантії безпеки, згідно з якою Бельгія зобов’язалася надати Україні 30 винищувачів F-16 до 2028 року. Перші літаки мають бути передані вже цьогоріч.

А нещодавно де Кроо заявив, що Бельгія не дозволятиме Україні використовувати своє озброєння, зокрема винищувачі F-16, для ударів по об'єктах на території рф.

Також 9 червня стало відомо, що президент Франції Еммануель Макрон оголосив про розпуск Національних зборів після виборів до Європарламенту. Перший тур виборів має відбутися 30 червня.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: