У Радбезі ООН підтримали план Байдена щодо припинення вогню в Секторі Газа

Читать на русском
За резолюцію проголосували 14 з 15 членів Ради Безпеки, включаючи США, а росія утрималася.
Texty.org

У понеділок, 19 червня, Рада Безпеки ООН підтримала план США щодо припинення вогню між Ізраїлем та Сектором Гази.

Про це повідомляють видання ВВС та президент Джо Байден у соцмережі Х.

Прокурор МКС запросив ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАС: реакція країн світуПрокурор МКС запросив ордери на арешт лідерів Ізраїлю та ХАМАС. Думки країн щодо цього розділилися, докладніше – на інфографіці.

«Рада Безпеки ООН щойно ухвалила нашу резолюцію, в якій закликала ХАМАС прийняти угоду про припинення вогню та звільнення заручників. ХАМАС заявляє, що хоче припинення вогню. Ця угода є можливістю довести, що вони мають це на увазі», - йдеться у повідомленні Байдена.

Як зазначається, проголосований план встановлює умови для «повного і всеосяжного припинення вогню», звільнення заручників, утримуваних ХАМАСом, повернення останків загиблих заручників і обміну палестинськими ув'язненими.

За резолюцію проголосували 14 з 15 членів Ради Безпеки, включаючи США, а росія утрималася.

У резолюції зазначається, що Ізраїль прийняв пропозицію про припинення вогню, і міститься заклик до ХАМАСу також погодитися на неї.

План складається з трьох етапів, які мають завершитися масштабним планом реконструкції Гази, яка була значною мірою зруйнована під час конфлікту.

Перша фаза плану стосується обміну заручниками та ув'язненими, а також короткострокового припинення вогню. Друга фаза передбачає «остаточне припинення бойових дій», а також повне виведення ізраїльських військ із Сектора Гази.

Третій етап зосереджений на довгостроковій перспективі анклаву і має покласти початок багаторічному плану відновлення Гази.

Резолюція, ухвалена в понеділок, з'явилася через кілька тижнів після того, як президент США Джо Байден заявив, що ізраїльтяни погодилися на трифазний план.

Водночас, прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху публічно розкритикував окремі положення резолюції і неодноразово заявляв, що планує продовжувати військові операції доти, доки ХАМАС не буде знищений.

Як відомо, згодом він визнав, що Ізраїль готовий призупинити операцію у Секторі Гази на 42 дні.

Нагадаємо, перед цим країни G7 підтримали план Байдена щодо припинення вогню в Секторі Газа.

Також лідери 17 держав звернулися до влади Ізраїлю та бойовиків ХАМАС із закликом припинити вогонь на території Сектору Гази.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: