Майже є консенсус: ЗМІ назвали кандидатів на ключові керівні посади в ЄС

Читать на русском
Вибори до Європарламенту. Фон дер Ляйєн, Кошта, Метсола та Каллас можуть обійняти основні керівні посади.
фото AFP

Західні ЗМІ спрогнозували, хто після виборів обійме посади президента Єврокомісії, голови Євроради, президента Європарламенту та голови закордонних справ парламенту.

Ймовірних кандидатів на нові посади оприлюднило Politico.

Вибори до Європарламенту: які результати показали партії з антиукраїнською риторикоюЗавершились вибори до Європарламенту. Який результат показали партії з антиукраїнською та проросійською риторикою – на інфографіці.

Так, за даними видання, глава ЄК Урсула фон дер Ляйєн заступить на другий термін у якості президентки Європейської комісії.

Чинна президентка Європейського парламенту Роберта Метсола, як очікується, отримає ще один термін на два з половиною роки на цій же посаді. Але останнє слово щодо цього рішення залишається за самим парламентом, а не за лідерами ЄС.

Колишній прем'єр Португалії Антоніу Кошта є лідером у гонці за посадою президента Європейської ради, яку зараз обіймає Шарль Мішель.

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас, за даними ЗМІ, основний претендент на посаду глави зовнішньополітичного відомства, яку зараз обіймає Жозеп Боррель.

План узгодження щодо посад очікується під час неформальної вечері, наміченої для лідерів блоку на 17 червня, додали у Politico.

Нагадаємо, вибори до Європарламенту відбулися з 6 по 9 червня. Після них буде проведено оновлення складу Єврокомісії та призначення нового голови Євроради.

Найбільше місць у законодавчому органі ЄС отримала проєвропейська та проукраїнська «Європейська народна партія», а також лівоцентристський «Прогресивний альянс соціалістів та демократів».

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн на тлі перемоги партії обіцяла формувати в Європарламенті проукраїнську більшість.

«Слово і діло» пропонує подивитися, який результат на виборах показали партії з антиукраїнською та проросійською риторикою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: