У НБУ пояснили, що означають нові фінансові санкції США проти росії

Читать на русском
Санкції США проти Московської біржі є потужним ударом по фінансовій інфраструктурі росії, заявив глава НБУ.
Фото: azh.kz

Санкції США проти Московської біржі є сильним ударом по фінансовій інфраструктурі росії і ускладнять країні доступ до ринків капіталів.

Про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Що сталося з економікою росії за два роки повномасштабної війниЯкі зміни відбулися у російській економіці за два роки повномасштабної війни – на інфографіці.

США включили до SDN-списку (Список спеціально позначених громадян та заблокованих осіб – Specially Designated Nationals and Blocked Persons List) Московську Біржу, яка є основним гравцем російського ринку для торгівлі валютою та IPO російських компаній, а також Національний розрахунковий депозитарій та Національний кліринговий центр.

«Персональні блокуючі санкції проти Московської Біржі – це, безумовно, потужний удар по фінансовій інфраструктурі рф, що значно ускладнить доступ росії до ринків капіталу та проведення розрахунків. Також у пакеті Точка Банк, провідні страхові компанії СОГАЗ та РНП», – пояснив Пишний.

Також, за його словами, нові санкції суттєво підвищують ризик вторинних санкцій для іноземних фінансових установ. Він нагадав, що указ президента США від грудня 2023-го ввів можливість застосування вторинних санкцій до іноземних фінансових установ, які проводять або сприяють проведенню трансакцій або надають послуги особам, пов'язаним із військово-промисловою базою рф.

«Відтепер для цілей застосування вторинних санкцій США будь-яка особа, до якої застосовано санкції США в межах санкційної програми щодо росії, вважається пов’язаною з російським військово-промисловим сектором. Тобто у фокусі уваги Мінфіну США та відповідно в зоні ризику опинились усі іноземні банки, які співпрацюють із санкційними особами рф. Очікуємо посилення комплаєнсу банків щодо клієнтів та операцій, пов’язаних з росією», – розповів голова НБУ.

Введено також заборону на постачання низки ІТ-послуг у рф, що означає закриття доступу країні до провідних технологічних рішень від американських постачальників, додав він.

Нагадаємо, вчора США ввели санкції проти більш ніж 300 юридичних та фізичних осіб, які підтримують оборонно-промисловий комплекс росії та допомагають Кремлю в його агресії проти України.

У Штатах також висловлювали готовність вжити заходів проти китайських фірм та фінустанов через підтримку російської агресії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: