Німеччина та Франція блокують частину нових санкцій ЄС проти росії

Читать на русском
Німеччина та Франція не проти того, щоб путінські олігархи могли користуватись товарами високого класу, зокрема розкішними автомобілями.
Фото: volynnews.com

Німеччина та Франція не підтримують наміру Європейського союзу перекрити канал постачання люксових автомобілів до росії через Білорусь.

Про це пише Politico з посиланням на кількох європейських дипломатів.

Євросоюз почав готувати 14-й пакет санкцій проти росії – віцепрезидент ЄКЄвросоюз готує новий пакет санкцій проти росії, який буде спрямований, у тому числі, на боротьбу з обходом обмежень.

Зазначається, що опозиція з боку Берліна і Парижа змусила країни ЄС задуматись над тим, чи варто розділяти 14-й пакет санкцій проти росії та аналогічні заходи проти Білорусі, щоб встигнути укласти угоду до щорічного саміту G7, який відбудеться в Італії 13-15 червня.

«Це дозволило б ЄС просунутися вперед із запровадженням головних санкцій, одночасно припинивши боротьбу за санкції проти Білорусі», – йдеться у матеріалі.

Видання також нагадало, що ЄС запровадив санкції проти Білорусі ще до вторгнення рф в Україну. Таким чином Брюссель покарав Мінськ за фальсифікацію президентських виборів у 2020 році, на яких диктатор Олександр Лукашенко здобув перемогу, подавивши масові акції протесту.

Але санкції проти Мінська не такі серйозні, як ті, що були запроваджені проти Москви. Так, після запровадження проти росії санкцій через вторгнення в Україну Мінськ допоміг Москві організувати постачання санкційної продукції. Автомобілі та запчастини до них стали для Білорусі головною статтею імпорту в торгівлі з ЄС: місячні закупівлі зросли з 50 млн доларів у січні 2022 року до 268 млн доларів у січні 2024-го.

Країна почала виконувати функції перевалочного пункту насамперед для машин класу люкс – саме їхній сегмент продемонстрував найбільше зростання.

Наприкінці травня стало відомо, що Євросоюз вирішив закрити цю лазівку. Нові обмеження, які зараз обговорюють у Брюсселі, мають «мінімізувати ризик обходу» санкцій.

Заходи включатимуть заборону на постачання до Білорусі та через неї технологій та товарів військового та подвійного призначення, дорогих автомобілів, які все ще надходять до країни переважно з Німеччини та Польщі, а також ембарго на імпорт алмазів — щоб росія не могла продавати дорогоцінне каміння через Білорусь.

Нагадаємо, G7 та ЄС розглядають посилення тиску на банки, які допомагають рф обходити санкції.

Також ЄС може ввести санкції проти компаній, які постачають росії товари для військових потреб.

Раніше в уряді Італії погодилися підтримати санкції проти російського зрідженого природного газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: