Зеленський назвав головні теми саміту G7 та анонсував підписання двох безпекових угод

Читать на русском
За словами президента, головними темами для України є розвиток коаліції винищувачів, прискорення навчання пілотів, прискорене постачання літаків, розвиток української системи ППО.
фото ОПУ

Президент Володимир Зеленський прибув на саміт G7 в Італію та анонсував важливі рішення щодо оборонної та економічної стійкості України. Зокрема, підписання договорів про гарантії безпеки з США та Японією.

Про це він повідомив у Telegram у четвер, 13 червня.

G7 надішлють «жорстке попередження» китайським банкам через допомогу рф – ReutersЛідери G7 планують попередити банки Китаю про можливі жорсткі наслідки за допомогу росії обходити санкції.

Президент також назвав головні теми саміту.

«Головні теми для нас – розвиток коаліції винищувачів, пришвидшення навчання пілотів, прискорене постачання літаків. Розбудова української системи ППО на основі найпотужніших західних комплексів та нарощування далекобійних спроможностей. Затвердження формату використання російських активів на користь України, зокрема для розвитку нашого ОПК, спільного виробництва зброї», – написав він.

Також сьогодні будуть підписані одразу дві безпекові угоди - з США та Японією.

«Під час зустрічей із Президентом США Джозефом Байденом і Прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою підпишемо двосторонні безпекові угоди. Документ зі Сполученими Штатами буде безпрецедентним, як і належить лідерам підтримки України», – зазначив Зеленський.

Також президент України сьогодні проведе серію двосторонніх зустрічей: із господаркою саміту, Головою Ради міністрів Італії Джорджею Мелоні, прем’єр-міністрами Канади та Великої Британії Джастіном Трюдо та Ріші Сунаком, Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем та директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою.

Зеленський нагадав, що рік тому на саміті НАТО у Вільнюсі G7 ухвалила Декларацію про підтримку України. Сьогодні в рамках цієї Декларації буде підписано дві останні безпекові угоди з членами G7.

Нагадаємо, 13 червня стартував ювілейний, 50-й саміт «Великої сімки» (G7). Зустріч триватиме до 15 червня.

Очікується, що прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак на саміті оголосить про допомогу Україні у розмірі 309 млн доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: