Зеленський про Саміт миру: сам факт проведення такої зустрічі вже є успіхом

Читать на русском
Факт проведення Глобального саміту миру вже є успіхом для України, оскільки такі зустрічі важко організувати, заявив Зеленський.
Фото: Getty Images

Факт проведення Глобального саміту миру у Швейцарії «вже є успіхом» для України.

Про це заявив президент Володимир Зеленський у ході пресконференції з канцлером ФРН Олафом Шольцом у Берліні.

Що відомо про Глобальний саміт миру: цілі та подальші крокиНа Саміт миру до Швейцарії запрошено понад 160 делегацій. Учасники розроблять спільний план на основі формули миру Зеленського, в якому запропонують рф конкретні кроки щодо припинення війни. Деталі – на інфографіці.

За словами Зеленського, проведення подібної зустрічі не означає настання миру або завершення війни, а є «шляхом, який ми пройдемо».

«Ми досягнемо миру, а це – перший крок. Він дуже важливий. Паралелі ми вже знаємо – організовуються зустрічі на різних рівнях на території росії, щоб побудувати якусь ще ініціативу. Тому наша зустріч – це успіх», – вважає президент.

Він додав, що такий саміт стане гарантією того, що росія та інші країни не заберуть ініціативу у мирному процесі.

«При цьому, я ще раз наголошу, ми дуже відкриті. Якщо ми хочемо об'єднати велику кількість держав, треба чути їх», – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, саміт відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Станом на 10 червня свою участь підтвердили вже 90 країн та міжнародних організацій. Половина учасників – із Європи.

Росію на саміт не кликали, а Китай, Бразилія, Мексика та Саудівська Аравія вирішили проігнорувати цей захід. Так, у Пекіні заявили, що підтримають лише такі саміти, де будуть представлені обидві сторони конфлікту.

Саміт пропустить і Джо Байден. США на заході представлятимуть віце-президентка Камала Гарріс та радник із національної безпеки Джейк Салліван. При цьому свою участь підтвердили президент Франції Еммануель Макрон та канцлер ФРН Олаф Шольц.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: