ЗМІ дізналися, яким питанням буде приділена основна увага на Глобальному саміті миру

Читать на русском
Основна увага на Саміті миру буде приділена трьом питанням, які повинні зміцнити довіру між союзниками для подальших переговорів із рф.
Фото: Офіс президента України

Основну увагу на Глобальному саміті миру у Швейцарії буде приділено трьом питанням, які мають зміцнити довіру між союзниками для подальших переговорів із Москвою.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на документ, присвячений організаційним питанням.

Що відомо про Глобальний саміт миру: цілі та подальші крокиНа Саміт миру до Швейцарії запрошено понад 160 делегацій. Учасники розроблять спільний план на основі формули миру Зеленського, в якому запропонують рф конкретні кроки щодо припинення війни. Деталі – на інфографіці.

За даними журналістів, йдеться про:

  • ядерну безпеку – об'єкти атомної енергетики мають бути безпечними, а будь-яка загроза застосування ядерної зброї «неприпустима»;

  • продовольчу безпеку – сторони повинні гарантувати вільне судноплавство у Чорному та Азовському морях, а Україна при цьому повинна мати можливість продавати свою сільськогосподарську продукцію у треті країни.

  • повернення в Україну всіх викрадених та депортованих росією цивільних осіб, у тому числі українських дітей.

Спочатку планувалося, що на саміті говоритимуть про реалізацію всіх 10 пунктів Формули миру, але згодом порядок денний звузили до трьох основних тем, щоб забезпечити участь якомога більшої кількості світових лідерів.

«Тому ми погодилися зробити конкретні кроки, які можуть стати заходами зміцнення довіри у вищезгаданих областях з подальшою участю представників російської федерації», – йдеться у документі. При цьому Bloomberg припустили, що початковий проєкт може бути змінений найближчими днями.

Нагадаємо, Глобальний саміт миру пройде 15-16 червня на курорті Бюргеншток, неподалік міста Люцерн.

Росію на саміт не запрошували. На заході також не буде представників Китаю та, за інформацією ЗМІ, Саудівської Аравії.

Раніше глава українського МЗС Дмитро Кулеба розповів, як росія намагається зірвати Глобальний саміт миру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: