«Чи є сенс без росії»: Сіярто заявив, що Угорщина ще не ухвалила рішення про участь у Саміті миру

Читать на русском
Угорщина думає, чи варто брати участь у Саміті миру, якщо там не буде росії. Глава МЗС країни також зазначив, що війна в Україні – не їхня війна.
azpolitika.info

Угорщина ще не ухвалила рішення щодо участі у Глобальному саміті миру у Швейцарії. Країну непокоїть відсутність на заході росії.

Про це в інтерв'ю білоруському телеканалу ОНТ сказав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Угорщина наклала вето на резолюцію Ради Європи щодо української Формули мируУгорщина наклала вето на резолюцію Ради Європи про визнання та підтримку Формули миру для завершення війни в Україні.

«Ми ще не ухвалили рішення. І я скажу вам чому. З одного боку, ми справді поважаємо Швейцарію. Ми поважаємо швейцарські зусилля щодо досягнення миру. Ми дійсно поважаємо їхню позицію. Але водночас питання, чи має мирна конференція сенс, якщо відсутні сторони війни. Отже, якщо не обидві сторони війни представлені, я думаю, це законне питання, чи має вся конференція сенс з погляду кінцевої мети, а саме прагнення миру. Тому ми вважаємо, що мирна конференція має реальне значення і дає найбільшу надію на мир, якщо обидві сторони сидять за столом. Я маю на увазі, що росія перебуває у стані війни з Україною», – сказав він.

Сіярто зазначив, що, на відміну від інших країн Європи, Угорщина не відчуває, що перебуває у стані війни з росією.

«Ми не в стані війни. Україна не бореться за нас. Якби на нас напали, то це була б інша ситуація. Але на нас не нападали, як і інші держави Європейського союзу», – додав міністр.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на початку травня під час телефонної розмови із прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном запросив його на Саміт миру.

Раніше стало відомо, що на саміті не буде представників Китаю та, за інформацією ЗМІ, Саудівської Аравії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: