Росія та КНДР домовилися про взаємну допомогу «у разі агресії»

Читать на русском
Путін і Кім Чен Ин підписали договір, який передбачає взаємну допомогу у разі агресії проти росії або Північної Кореї.
Фото: BBC

Росія та Північна Корея підписали договір про всеосяжне стратегічне партнерство. Він передбачає надання взаємної допомоги «у разі агресії» проти одного з учасників.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Як Північна Корея підтримує російську агресію проти УкраїниПівнічна Корея з 2014 року підтримує російську агресію проти України, визнала анексію територій і постачає рф зброю. Докладніше – на інфографіці.

«Підписаний сьогодні договір про всеосяжне партнерство передбачає, у тому числі надання взаємної допомоги у разі агресії проти одного з учасників цього договору», – заявив володимир путін, який перебуває в Пхеньяні з візитом. У чому саме полягатиме допомога, він не уточнив.

Він додав, що росія також не виключає військово-технічної співпраці з КНДР відповідно до підписаного сьогодні документа.

Лідер КНДР Кім Чен Ин, у свою чергу, заявив, що договір «носить миролюбний і оборонний характер, служить справі побудови багатополярного світу і відповідає статусу двох країн, що змінився, на світовій арені».

Під час брифінгу Кім Чен Ин назвав росію «найчеснішим другом і соратником», а путіна – «найдорожчим другом корейського народу».

Нагадаємо, Північна Корея вже постачає росії артилерійські снаряди та балістичні ракети для використання у війні проти України. Як заявив начальник ГУР на початку року, КНДР є найбільшим постачальником зброї для російської армії.

В обмін на постачання зброї росія могла розблокувати частину активів КНДР у своєму банку, заморожених санкціями ООН, а також розпочати прямі поставки нафти. Крім того, росія заблокувала в Раді безпеки ООН контроль санкцій, введених проти Північної Кореї через її програми ядерної зброї та балістичних ракет.

Північна Корея стала однією з небагатьох країн, які визнали анексію Криму та чотирьох областей України. Через це в 2022 році Україна розірвала з країною дипломатичні відносини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: