Путін прибув до Північної Кореї, його особисто зустрів Кім Чен Ин

Читать на русском
В аеропорту Пхеньяна російського диктатора зустрів особисто лідер Північної Кореї Кім Чен Ин.
REUTERS/Gavriil Grigorov

Російський диктатор володимир путін у середу, 19 червня, прибув до Північної Кореї. Це його перший візит в КНДР за 24 роки.

Про це повідомляють агенція Reuters та південнокорейське видання Yonhap.

Як Північна Корея підтримує російську агресію проти УкраїниПівнічна Корея з 2014 року підтримує російську агресію проти України, визнала анексію територій і постачає рф зброю. Докладніше – на інфографіці.

Він приземлився в Пхеньяні близько 2:45 ночі після зупинки на далекому сході росії. Корейський лідер Кім Чен Ин особисто зустрів диктатора біля літака.

Із аеропорту путін і Кім поїхали разом у автомобілі російського правителя. Як пишуть ЗМІ КНДР, по дорозі «лідери обмінялися своїми потаємними думками та відверто обговорили поглиблення розвитку відносин між Північною Кореєю і росією».

Пізніше цього дня в Пхеньяні відбудуться офіційні переговори очільників двох країн.

Очільника Кремля у поїздці супроводжує представницька делегація: міністр закордонних справ Сергій Лавров, міністр оборони Андрій Білоусов, перший віце-прем'єр Денис Мантуров, віце-прем'єр Олександр Новак, голова Мінприроди Олександр Козлов, міністр охорони здоров'я Михайло Мурашко, міністр транспорту Роман Старовойт, а також будуть представники великих вітчизняних компаній, у тому числі голова Роскосмосу Юрій Борисов та Залізної дороги рф Олег Білозеров.

Очікується, що путін і Кім підпишуть договір про всеосяжне стратегічне партнерство між росією і КНДР, що дозволить підвищити рівень їх військової, безпекової та економічної співпраці.

Особливу увагу дві сторони планують приділити співпраці в економічному секторі, зокрема, узгодженню системи торгівлі та розрахунків між ними, оскільки їх угоди щодо зброї та військова взаємодія є порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН, які забороняють ядерну та ракетну програми Пхеньяна.

Як відомо, поїздка путіна до КНДР викликала підвищену увагу західних країн та їх союзників в Азії, які побоюються збільшення поставок росії північнокорейської зброї для війни проти України в обмін на передачу Москвою Пхеньяну технологій виробництва ракетної та іншої зброї.

Нагадаємо, за даними Південної Кореї, КНДР відправила до росії загалом до 5 мільйонів артилерійських снарядів. У Міноборони не виключили, що під час візиту до Пхеньяну путін проситиме більше військових поставок.

За інформацією західної розвідки, в обмін на постачання зброї росія розблокувала частину активів КНДР у своєму банку, заморожених санкціями ООН.

Крім того, ЗМІ повідомили, що росія всупереч санкціям ООН почала постачати нафту безпосередньо до Північної Кореї.

Раніше Рада ЄС запровадила обмеження проти ще 6 фізичних та 3 юридичних осіб, причетних до діяльності Північної Кореї, пов'язаної з незаконними програмами озброєнь та підтримкою росії у війні проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: