Пріоритет №1: які системи ППО союзники поставили та обіцяли передати Україні цього року

Читать на русском

Після початку нової хвилі російських атак на енергетичну інфраструктуру Україна закликала союзників надати більше засобів протиповітряної оборони, у тому числі систем Patriot – їх потрібно щонайменше сім, а щоб повністю закрити небо необхідно 25. Поки успіхи з Patriot скромні, західні союзники не хочуть розлучатися з ними, щоб не послаблювати власну оборону. Які засоби ППО все ж таки передали чи пообіцяли Україні – на інфографіці «Слово і діло».

Поки що американські системи протиповітряної оборони Patriot Україні обіцяли Румунія, Німеччина та США. Крім того, Нідерланди планують у «короткий термін» зібрати зенітно-ракетний комплекс та подарувати його Україні. До ініціативи закликають приєднатися й інші країни, які мають Patriot на озброєнні.

Ще одна хороша новина полягає в тому, що США, за інформацією Financial Times, мають намір призупинити всі відкриті замовлення на системи Patriot і ракети до них, поки їх не буде достатньо у України.

Також Німеччина вже передала Україні три системи IRIS-T та дві системи Skynex.

Швеція поставила Україні невідому кількість RBS 70 – це переносний зенітний ракетний комплекс ближнього радіусу дії. Неназвану систему ППО передала Фінляндія.

У лютому Володимир Зеленський оголосив, що в Україну прибули ще дві системи протиповітряної оборони, які «збивають усе». Що це за системи та яка країна їх передала, президент не уточнив: він лише сказав, що заради них Україна місяцями працювала на різних рівнях.

Італія обіцяла передати Україні ще одну систему SAMP/T, а Латвія – NBS MANTIS. Невідомі системи ППО поставить Литва.

Крім того, Бельгія, Британія, Іспанія, Литва, Німеччина, США, Румунія та Франція обіцяли надати ракети для протиповітряної оборони України. Бельгія, Данія, Канада, Норвегія та Нідерланди зобов'язалися фінансово підтримувати постачання ППО та ракет для України.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, яку допомогу партнери обіцяли Україні для відновлення енергосистеми за останні місяці.

З інфографіки можна дізнатися, з якими країнами Україна підписала безпекові угоди та яку військову допомогу отримає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: