Україна розгляне можливість участі у мирному саміті, який організує Китай – посол

Читать на русском
Україна може взяти участь у мирному саміті під керівництвом Китаю та за участю російської федерації, але за однієї умови.
Фото: РБК-Україна

Україна може взяти участь у мирному саміті під керівництвом Китаю та за участю російської федерації.

Про це заявила посол у Сінгапурі Катерина Зеленко в інтерв'ю South China Morning Post.

«Мирні ідеї» Китаю щодо війни в Україні підтримали вже понад 20 країн – ЗМІКитайський дипломат заявляє про згоду вже 26 країн приєднатися чи шукаюти шляхи приєднання до спільного розуміння, якого досягли Китай та Бразилія. Усього ж позитивний відгук на ці ідеї дали 45 країн.

За її словами, Київ підтримає такий саміт, але тільки в тому випадку, якщо переговори будуть ґрунтуватися на «правилах та принципах, закріплених у Статуті ООН та міжнародному праві».

Посол також наголосила, що Київ «ніколи не вважав і не вважає Китай своїм противником». Навпаки – Пекін є важливим гравцем, який може допомогти покласти край війні.

Зеленко також подякувала азіатським країнам, які взяли участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії. Вона закликала регіон не «упускати ширшу картину» війни в Україні, оскільки нездатність вирішити конфлікт дорого обійдеться найслабшим державам.

«Найслабші завжди платять найвищу ціну — ціну золота, ціну відсутності деяких продуктів на полицях та багато іншого. Багато країн Азії знають, наскільки високою є ціна свободи, і краще взяти на себе лідерство і піти на це, ніж платити ціну бездіяльності», – заявила вона.

Нагадаємо, що Китай не був представлений на саміті у Швейцарії, оскільки у КНР хочуть, щоб будь-яка мирна конференція була визнана як Україною, так і росією.

Китай та Бразилія закликали провести «міжнародну мирну конференцію», у якій взяли б участь обидві сторони конфлікту, для обговорення «врегулювання кризи».

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що за підтримки Китаю війна рф проти України триватиме довше. Тому, на його думку, Пекін припустився стратегічної помилки, підтримуючи агресора.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: