Суд продовжив арешт експрацівника СБУ у справі Волинської митниці

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав прохання детектива НАБУ про продовження строку арешту підозрюваного експрацівника спецслужби.
фото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд продовжив до 16 серпня строк тримання під вартою колишнього працівника Служби безпеки України Олександра Громика і визначила йому альтернативою 20 млн грн застави. НАБУ і САП підозрюють його у створенні злочинної організації на Волинській митниці.

Таке рішення 18 червня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд продовжив арешт Громика, але зменшив йому заставу з 42,4 до 36,33 млн грн. Пізніше Апеляційна палата ВАКС зменшила заставу до 20 млн грн. Детектив НАБУ і прокурор САП просили продовжити арешт Громика ще на два місяці.

«Клопотання задовольнити. Продовжити строк дії запобіжного заходу у виді тримання під вартою, застосований до підозрюваного (Громика – ред.) на строк 60 днів, до 16 серпня 2024 року включно, але в межах строку досудового розслідування. Визначити підозрюваному заставу у розмірі визначеному ухвалою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 11 червня 2024 року в сумі 20 000 000 грн», – ідеться в рішенні

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили злочинну організацію, яка займалася зловживаннями на Волинській митниці. Її члени забезпечували незаконну мінімізацію митних платежів за схемами так званого «чорного» та «сірого» імпорту, чим заподіяли державі понад 475 млн грн збитків.

Як встановило слідство, за період вчинення злочину його учасники під керівництвом експрацівника СБУ у змові зі службовими особами Волинської митниці здійснювали незаконне переміщення високоліквідних товарів через міжнародний пункт пропуску «Ягодин».

Схема полягала у маскуванні імпортованих цінних товарів так званими «товарами прикриття» зі значно меншою вартістю. Службові особи Волинської митниці зокрема забезпечували митне оформлення товарів без належного здійснення митних формальностей, складали підроблені акти про проведення митних оглядів, вносили до автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор» неправдиву інформацію та умисно не вчиняли дій щодо припинення злочинної схеми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: