У Зеленського розповіли, як проходили переговори щодо безпекової угоди зі США

Читать на русском
Переговори зі Сполученими Штатами щодо укладення угоди у сфері безпеки давалися Україні дуже непросто, заявили в ОП.
Фото: Офіс президента України

Переговори зі Сполученими Штатами щодо укладення угоди у сфері безпеки давалися Україні дуже непросто.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Безпекові угоди: з якими країнами підписано та яку військову допомогу отримає УкраїнаЗ якими країнами Україна підписала двосторонні безпекові угоди та який розмір військової допомоги отримає – на інфографіці.

За його словами, процес підготовки угоди «був досить тривалим».

«Першими з усіх країн переговори щодо гарантій безпеки ми розпочали зі США. Це було ще у серпні минулого року. І ось тільки 13 червня цього року ми зі США уклали таку угоду. Чому так? Тому що ця угода непросто нам давалася. Ви пам'ятаєте: була певна пауза з боку США щодо військової підтримки України. І це також вплинуло на перебіг переговорів», – розповів Жовква.

Він додав, що після ухвалення Конгресом додаткової допомоги Україні переговори були відновлені з «більшою інтенсивністю».

Жовква також заявив, що Конгрес США не ратифікуватиме документ, оскільки ця угода «не вимагає ратифікації».

«Це так званий Executive agreement (виконавча угода – ред.). Але в угоді чітко зафіксовано, що Сполучені Штати Америки постійно звертатимуться до свого Конгресу для того, щоб забезпечити стабільну фінансову та військову підтримку України протягом цієї угоди, тобто всі 10 років», - зазначив чиновник.

Нагадаємо, президенти Володимир Зеленський та Джо Байден 13 червня підписали двосторонню угоду у сфері безпеки з метою зміцнення обороноздатності України, сприяння її євроатлантичній інтеграції та досягнення справедливого миру.

Водночас у Білому домі не впевнені, що Дональд Трамп підтримуватиме угоду про безпеку з Україною у разі свого переобрання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: