Україна підписала безпекову угоду з Японією

Читать на русском
Зеленський та прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда підписали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки.
Фото: Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда підписали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки.

Про це глава української держави повідомив у соцмережі X.

Безпекові угоди: з якими країнами Україна підписала договори та яку допомогу отримаєЯку допомогу Україна отримає у 2024 році від країн, з якими підписала угоди у сфері безпеки.

За його словами, це «унікальний документ з однією з найбільш економічно та технологічно розвинених країн світу».

Договір розрахований на 10 років. Згідно з документом, Японія цього року надасть Україні 4,5 млрд доларів допомоги.

«Допомога у сфері безпеки та оборони, співпраця в гуманітарній, технічній і фінансовій сферах, спільна робота заради реалізації пунктів Формули миру, санкцій проти агресора та притягнення його до відповідальності – це також закріплює підписана сьогодні угода. Цінуємо те, що Японія працюватиме з Україною й заради відбудови та відновлення», – розповів Зеленський.

Він також зазначив, що для Японії такий документ є проривним.

В Офісі президента доповнили, що це перша подібна угода, підписана не з країною-членом НАТО.

«Японія забезпечуватиме лікування поранених українських воїнів, співпрацюватиме з Україною в галузях розвідки та захисту секретної інформації, посиленні захисту та відбудові критичної інфраструктури, зміцненні кібер- та інформаційної безпеки, забезпечення вільного судноплавства та безпеки морських шляхів», – йдеться у заяві ВП .

Крім того, Токіо та Київ домовилися поглибити співпрацю у галузі промисловості. Так, країни вивчатимуть можливості розвитку промислової бази України, створення спільних підприємств та проведення досліджень.

Нагадаємо, що загалом Україна уклала вже 16 двосторонніх угод у сфері безпеки. Очікується, що сьогодні буде підписано ще й договір зі Сполученими Штатами.

Також стало відомо, що Україна та Польща можуть підписати двосторонню угоду про гарантії безпеки ще до саміту НАТО, що відбудеться 9-11 липня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: