Україна та Ісландія також затвердили безпекову угоду

Читать на русском
Ісландія в рамках безпекової угои щорічно виділятиме не менше 4 млрд ісландських крон (близько 30 млн дол).
фото ОПУ

Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Ісландії Б'ярні Бенедіктссон сьогодні у Стокгольмі підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це повідомили в Офісі президента.

Безпекові угоди: з якими країнами Україна підписала договори та яку допомогу отримаєЯку допомогу Україна отримає у 2024 році від країн, з якими підписала угоди у сфері безпеки.

У документі сказано, що протягом 2024-2028 років Ісландія щорічно виділятиме не менше 4 млрд ісландських крон (близько 30 млн дол.). Підтримка України триватиме протягом усього терміну дії угоди – 10 років.

Ісландія готова фінансувати, закуповувати та постачати оборонні матеріали та спорядження. Крім того, співпрацювати з Україною у розвитку її оборонної промисловості.

«Унікальність угоди в тому, що Ісландія зобов’язується продовжувати транспортувати в Україну військові вантажі й обладнання від союзників по НАТО зафрахтованими вантажними літаками. Крім того, Ісландія приділятиме особливу увагу підтримці й спорядженню українських жінок у Збройних Силах України», – йдеться у повідомленні.

Окремі розділи угоди стосуються підтримки Української формули світу, санкцій проти росії, відшкодування збитків та притягнення рф до відповідальності. Йдеться також про зміцнення соціальної та цивільної інфраструктури, зокрема у сфері освіти та енергетичної безпеки.

Ісландія також зобов'язалася надавати всебічну та довгострокову економічну, гуманітарну та оборонну підтримку Україні, а також сприяти її майбутньому членству в ЄС та НАТО.

Нагадаємо, сьогодні Україна також підписала безпекову угоду зі Швецією. До кінця дня очікується підписання угоди з ще однією країною.

Цього тижня Україна підписала ще три безпекові угоди — з Іспанією, Бельгією та Португалією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: