Україна підписала безпекову угоду зі Швецією

Читать на русском
Україна та Швеція 31 травня підписали угоду про гарантії безпеки. Сьогодні заплановано підписання безпекових угод ще з двома країнами.
скрін з відео

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Ульф Крістерссон у Стокгольмі підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Церемонія підписання транслювалася на Facebook та Youtube-сторінці ОПУ.

Зеленський прибув до Швеції та анонсував підписання трьох безпекових угодЗеленський приїхав до Швеції на саміт Україна – Північна Європа. Він також анонсував підписання сьогодні трьох безпекових угод.

Деталі угоди уточнили на сайті Офісу президента.

Так, згідно з документом, протягом 2024-2026 років Швеція надасть Україні військову допомогу на суму близько 6,5 млрд євро (приблизно 2,2 млрд. євро на рік). Сума допомоги зростатиме протягом десятирічного терміну дії угоди.

Військова підтримка України охоплюватиме авіацію та протиповітряну оборону, бронетехніку, артилерію, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню та безпілотні апарати.

В ОПУ зазначили, що унікальною частиною угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, зокрема, навчання пілотів.

Швеція надалі також передаватиме Україні артилерійські системи Archer та бойові машини CV90.

Швеція також підтримуватиме розвиток сучасного оборонно-промислового потенціалу України та розвиватиме двосторонню співпрацю з локалізації, ремонту, технічного обслуговування та виробництва шведської оборонної продукції в Україні.

Окремі блоки угоди стосуються підтримки формули миру, санкцій, відшкодування збитків та притягнення росії до відповідальності.

Крім того, Швеція підтримуватиме Україну на шляху до членства в ЄС та НАТО.

Нагадаємо, Швеція 29 травня оголосила про надання Україні найбільшого пакета військової допомоги на суму 1,16 млрд євро, до якого увійдуть два літаки повітряного спостереження і управління (ACS 890).

Цього тижня Україна підписала ще три безпекові угоди — з Іспанією, Бельгією та Португалією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: