США дозволили Україні бити по будь-яких цілях рф на кордоні – Politico

Читать на русском
США дали дозвіл на використання їхньої зброї не лише на Харківщині, але й під час будь-яких ударів по рф біля кордону.
Фото: Reuters

США дозволили Україні використовувати американську зброю для ураження будь-яких російських сил, що атакують через кордон, а не лише тих, що перебувають поблизу Харківщини.

Про це пише Politico.

Чи можна Україні бити по території росії західною зброєю: позиція союзників (оновлено)Дедалі більше голосів на користь того, щоб дозволити Україні бити західною зброєю по цілях на території росії. Позиція союзників – на інфографіці.

Радник з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив в інтерв'ю PBS, що угода з Україною про удари американською зброєю по росії поширюється на «будь-яке місце, де російські війська перетинають кордон з російської сторони на українську сторону, щоб спробувати захопити більше української території».

«Справа не в географії. Справа у здоровому глузді. Якщо росія нападає або збирається напасти зі своєї території на Україну, є сенс лише в тому, щоб дозволити Україні дати відсіч силам, які б'ють по ній через кордон», – додав Салліван.

Два американських чиновники на умовах анонімності наголосили, що дозвіл Україні завдавати ударів по території росії «у відповідь на вогонь з будь-якої точки кордону» не є зміною в політиці Білого дому. Спочатку цей крок розглядався лише в контексті харківського наступу РФ, але це не виключає можливості нанесення ударів у відповідь на інші транскордонні напади.

Нагадаємо, раніше президент США Джо Байден підкреслив, що американська зброя не повинна використовуватися Україною для ударів углиб рф на 320 кілометрів, по Москві чи Кремлю.

Після засідання у форматі «Рамштайн» глава Пентагону Ллойд Остін озвучив перші позитивні наслідки рішення США дозволити Україні бити територією росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: