Стало відомо, де розміщуватимуться передані США винищувачі F-16

Читать на русском
Винищувачі F-16 від США базуватимуться на українській території, але ЗСУ дозволено збивати російські літаки, які спробують завдати по них удару.
Фото: Getty Images

Американські винищувачі F-16, які США нададуть пілотам ЗСУ, будуть розміщуватись на території України.

Про це повідомив радник американського президента Джо Байдена з питань нацбезпеки Джейк Салліван в інтерв'ю для PBS.

F-16 для України: які країни та скільки винищувачів передадутьНа інфографіці – скільки винищувачів F-16 передадуть Україні Нідерланди, Бельгія, Норвегія та Данія, і чи можна їх буде використовувати для ударів по росії.

За його словами, безпекова угода між США та Україною передбачає, що літаки F-16 будуть у нашій державі.

«Планується поставити F-16 в Україну. До того ж це підтверджується двосторонньою безпековою угодою, яку підписали президент (Байден, – ред.) та президент Зеленський і в якій передбачається те, що ми хочемо допомогти Україні мати саме цей потенціал. Цей потенціал має бути таким, який базуватиметься в Україні», – сказав Салліван.

Він зазначив, що у разі загрози Україна може використати надані системи ППО, у тому числі й передані США, для знищення російських літаків.

Салліван уточнив, що маються на увазі навіть ті літаки, які будуть перебувати в російському повітряному просторі, і навіть якщо вони тільки плануватимуть відкрити вогонь.

Нагадаємо, раніше у Повітряних силах ЗСУ заявили, що певна кількість переданих F-16 зберігатиметься на авіабазах за кордоном, щоб не стати мішенями для росії.

Днями президент Володимир Зеленський заявив, що данські F-16 прибудуть до України найближчим часом. У рф після цього пригрозили ударами по закордонних аеродромах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: