ЄС розпочинає переговори про вступ України та Молдови

Читать на русском
Європейський Союз 25 червня розпочинає офіційні переговори про вступ України та Молдови до ЄС.
Getty Images

Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Європейський Союз розпочинає переговори про вступ України та Молдови.

Її заяву оприлюднила пресслужба ЄК у вівторок, 25 червня.

Членство в Євросоюзі: скільки часу проходило між початком переговорів та вступом країнСкільки часу минало між початком переговорів та вступом країн до ЄС – на інфографіці. Найшвидше членами стали Австрія, Фінляндія та Швеція.

«Дуже хороша новина, що сьогодні Європейський Союз розпочинає переговори про вступ України та Молдови. Ми стоїмо на порозі важливого та трансформааційного моменту для цих двох країн та для нашого Союзу. І ми прославляємо цінності та принципи, які пов'язують нас разом», – заявила Урсула фон дер Ляйєн.

За словами голови Єврокомісії, народи України та Молдови продемонстрували свою непохитну відданість та рішучість стати частиною ЄС.

«Навіть під час війни та заворушень вони розпочали великі реформи. Вони знають, що їхній шлях буде важким. Переговори про вступ покликані підготувати кандидатів до обов'язків членства», – зазначила вона.

Глава ЄК додала, що ЄС розпочинає ці переговори «у дусі відкритості, залученості та прихильності».

«Майбутній шлях буде важким. Але він також наповнений величезними можливостями для Молдови та України, а також для всього нашого Союзу. Разом ми зможемо створити більшу, більш динамічну та далекоглядну Європу», – резюмувала Урсула фон дер Ляйєн.

Як відомо, формальний старт переговорів про вступ до ЄС заплановано на Першій міжурядовій конференції, яка відбудеться сьогодні у Люксембурзі. Вона розпочнеться о 16:30 (за Києвом).

Нагадаємо, 7 червня Європейська комісія рекомендувала Раді ЄС розпочати з Україною офіційні переговори щодо вступу до блоку.

14 червня постійні представники країн ЄС ухвалили переговорні рамки щодо вступу України та Молдови. І вже 21 червня посли ЄС підтвердили дату початку переговорів щодо членства з Україною та Молдовою. А президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації щодо участі у переговорах із Європейським Союзом про вступ.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, скільки часу проходило між початком переговорів та вступом країн до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: