МКС видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

Читать на русском
Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт колишнього міністра оборони рф Сергія Шойгу та голови Генштабу Валерія Герасимова. Це пов'язано з ударами по цивільних об'єктах та мирних громадянах в Україні.
focus.ua

Друга Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт колишнього міністра оборони росії Сергія Шойгу та начальника Генштабу рф Валерія Герасимова.

Як йдеться в заяві суду, ордери видано через можливі міжнародні злочини, скоєні в Україні як мінімум з 10 жовтня 2022 року до принаймні 9 березня 2023 року.

Кого Міжнародний кримінальний суд звинувачував у злочинах і на якій стадії перебувають справиМіжнародний кримінальний суд у Гаазі за час існування засудив 10 осіб та 4 – виправдав. Справи проти 17 обвинувачених було закрито з різних причин, 14 обвинувачених перебувають на волі й 6 – під вартою.

У МКС вважають, що Шойгу та Герасимов імовірно несуть відповідальність за воєнні злочини, які полягають у завданні ударів по цивільних об'єктах та заподіянні надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам, а також за злочин проти людяності.

«Друга Палата попереднього провадження визнала, що є розумні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані російськими збройними силами по українській електроенергетичній інфраструктурі в період як мінімум з 10 жовтня 2022 року принаймні 9 березня 2023 року», – йдеться у заяві.

Встановлено також, що удари були спрямовані проти цивільних об'єктів, а для тих об'єктів, які у відповідний момент могли кваліфікуватися як військові, очікувана побічна шкода цивільному населенню була б надмірною порівняно з очікуваною військовою перевагою.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав міжнародний ордер на арешт російського президента володимира путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації українських дітей.

У березні цього року МКС видав ордери на арешт командувача дальньої авіації росії Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту росії Віктора Соколова. Ордери видано через воєнні злочини в Україні, а саме удари по енергоінфраструктурі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: