Омбудсмен назвав особливість вчорашнього обміну полоненими

Читать на русском
В обміні військовополоненими, який відбувся 25 червня, вперше брали участь представники омбудсмена з рф.
t.me/dmytro_lubinetzs

У ході обміну військовополоненими 25 червня вперше для здійснення фіксації можливих порушень прав людини прибули представники російського офісу уповноваженого з прав людини рф.

Про це повідомив український омбудсмен Дмитро Лубінець у Telegram.

Україна повернула з російського полону 90 бійців, серед них - захисники МаріуполяСьогодні додому повернулися воїни Національної гвардії, ВМС, армії, тероборонці, прикордонники та інші українські захисники.

За його словами, представники двох офісів опитали звільнених бранців російської та української сторін.

«Колишні російські військовополонені розповіли про умови утримання: подякували за смачний хліб, надану медичну допомогу, можливість здійснювати телефонні дзвінки родичам, листування та загалом дотримання Женевських конвенцій», – написав омбудсмен.

Водночас, українські звільнені захисники розповіли про те, що їхні умови утримання не відповідали нормам Женевських конвенцій, зазначив Лубінець.

«Російська сторона зафіксувала озвучені порушення, тому сподіваюся, що офіс російського уповноваженого з прав людини докладе максимум зусиль для того, щоб умови утримання військовополонених покращилися та стали відповідними чітко прописаним Женевським конвенціям», – додав Лубінець.

Нагадаємо, 25 червня провели черговий обмін полоненими з рф, в результаті якого ще 90 українців повернулися додому. А 31 травня відбувся перший обмін полоненими з лютого - Україна повернула ще 75 людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: