США ведуть переговори про відправку ізраїльських систем Patriot в Україну – FT

Читать на русском
США та Ізраїль обговорюють можливість передачі Україні до восьми системи ППО Patriot. В Україні ще не підтвердили факт перемовин.
Фото: defence-ua.com

США, Ізраїль і Україна ведуть переговори про постачання Києву до восьми систем ППО Patriot.

Про це повідомляє Financial Times.

Хоч угода ще не затверджена, але, ймовірно, передбачатиме відправку цінних систем Patriot спочатку з Ізраїлю до США, а потім – до України.

Пріоритет №1: які системи ППО союзники поставили та обіцяли передати Україні цього рокуУкраїна через російські атаки терміново потребує систем ППО. Що надали чи обіцяли союзники – на інфографіці.

«Якщо угода буде реалізована, це стане кроком у зміні обороноздатності України. Наразі країна має щонайменше чотири системи Patriot, поставлені як США, так і Німеччиною. Україна неодноразово зверталася до західних союзників з проханням поставити їй системи протиповітряної оборони, зокрема американські Patriot», – йдеться у повідомленні.

Минулого тижня США оголосили, що призупиняють постачання ракет-перехоплювачів Patriot іншим країнам, щоб зробити пріоритетне постачання Україні. Ізраїль обережно ставився до чиєїсь сторони щодо вторгнення росії в Україну, враховуючи вплив, який москва має в Сирії.

«Україна продовжує працювати з різними країнами світу над отриманням додаткових систем Patriot. Ми ще раз закликаємо всі країни, які мають такі системи, надати їх Україні», — сказав голова МЗС Дмитро Кулеба Financial Times, хоча не підтвердив факт переговорів.

Колишні офіційні особи та аналітики заявили, що ізраїльські системи, швидше за все, будуть продані США, які потім можуть відправити їх в Україну. Додають, що важливішим питанням є те, чи готовий Ізраїль відштовхнути свого тимчасового союзника росію, незважаючи на дедалі тісніші відносини москви з Іраном.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Сполучені Штати незабаром нададуть Збройним силам України новий пакет військової допомоги. До нього увійде зброя та обладнання на загальну суму 150 млн доларів.

Тим часом Ізраїль раніше обмежив в'їзд для українців. У відповідь Україна пообіцяла запровадити аналогічні вимоги для громадян Ізраїлю, включно з паломниками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: