Україна уклала ще дві угоди у сфері безпеки – з Литвою та Естонією (оновлено)

Читать на русском
Україна підписала ще дві угоди про безпеку на полях Саміту ЄС у Брюсселі – з Литвою та Естонією.
Фото: Офіс президента України

Україна підписала ще дві угоди про безпеку на полях Саміту ЄС у Брюсселі – з Литвою та Естонією.

Трансляція підписання велася на сайті Єврокомісії.

Безпекові угоди: з якими країнами підписано та яку військову допомогу отримає УкраїнаЗ якими країнами Україна підписала двосторонні безпекові угоди та який розмір військової допомоги отримає – на інфографіці.

Церемонія відбулася перед початком саміту, на який було запрошено і президента України.

З литовської сторони угоду підписав президент Гітанас Науседа. А Естонію під час підписання представляла прем'єр-міністерка Кая Каллас.

Доповнено:

В Офісі президента України вже розповіли, що передбачають документи.

Так, в угоді з Литвою прописано, що Вільнюс щорічно надаватиме Україні підтримку у сфері безпеки та оборони у розмірі 0,25% ВВП, а також відновить військову тренувальну місію на території України «в майбутньому».

Крім того, Литва та Україна працюватимуть для визначення джерел фінансування, необхідних для розвитку оборонно-промислового комплексу нашої держави.

«Литовська Республіка продовжуватиме надавати Україні гуманітарну допомогу та братиме участь у відновленні нашої країни», – додали в ОП.

Естонія, у свою чергу, зобов'язується надати цього року оборонну допомогу Україні на суму понад 100 млн євро. Крім того, влада країни щорічно виділятиме не менше 0,25% ВВП протягом 2024-2027 років на військову підтримку нашої країни.

«У документі закріплені окремі компоненти довгострокової військової допомоги Україні, зокрема, про типи озброєння, які надає Естонія, а саме: артилерія (гаубиці 122-мм та 155-мм калібру), протитанкові ракетні комплекси, ракети та міни, гвинтівки Carl Gustaf, гранатомети, безпілотні системи та засоби РЕБ», – йдеться у заяві.

У двосторонньому договорі також закріплені пункти про співпрацю щодо постачання озброєнь та військової техніки, тренувань, діяльності ІТ-коаліції та інших коаліцій можливостей, а також поглибленої співпраці у сфері оборонно-промислового комплексу.

«Крім того, у документі чітко підтверджено підтримку Естонії майбутнього членства України в ЄС та НАТО», – додали в ОП.

Нагадаємо, на сьогоднішній день Україна уклала вже 20 угод про безпеку. Сьогодні також було підписано договір із Євросоюзом. Він передбачає подальшу підтримку України у сфері безпеки та оборони, а також надання фінансової допомоги нашій країні.

Також повідомлялося, що влада провела фінальний раунд переговорів щодо підписання двосторонньої угоди про безпеку з Польщею.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: