У Євросоюзі погодили нове керівництво на наступні 5 років

Читать на русском
Лідери країн Євросоюзу на саміті у Брюсселі обрали нових керівників. Інтрига зберігалася аж до завершення першого дня саміту.
Фото: Getty Images

У четвер, 27 червня, лідери країн Європейського Союзу на саміті у Брюсселі проголосували за нових керівників головних інститутів блоку.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

За підсумками голосування головою Європейської комісії залишається Урсула фон дер Ляйєн, Європейську раду очолить екс-прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта, а зовнішньополітичну службу ЄС – прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас.

До Урсули: хто і як довго обіймав посаду президента ЄврокомісіїКаденція президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн добігає кінця, але вона має намір переобратися. На інфографіці – хто до неї обіймав цю посаду.

Для затвердження їх кандидатур потрібна була підтримка так званої посиленої кваліфікованої більшості. Воно досягається одночасним виконанням двох умов: за пропозицію мають проголосувати не менше 20 із 27 країн-членів (72%), які представляють не менше 65% населення Євросоюзу.

Інтрига зберігалася аж до завершення першого дня саміту, оскільки делікатну тему вибору лідерів відсунули на кінець порядку денного, після обговорення війни в Україні, теми оборони та безпеки ЄС та конфлікту на Близькому Сході.

Нагадаємо, 18 червня повідомлялось, що лідери Європейського Союзу відклали узгодження кандидатів на найвищі керівні посади у блоці. Тоді після кількох годин неофіційних переговорів угода так і не відбулася.

27 червня президент України Володимир Зеленський та керівники ключових інститутів Євросоюзу підписали угоду у сфері безпеки між Україною та ЄС. Вона передбачає подальшу підтримку України у сфері безпеки та оборони, а також виділення фінансової допомоги нашій країні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: