Україна відреагувала на зупинку Польщею деяких вантажівок на кордоні

Читать на русском
Польща не мала права не пропускати вантажівки, жодних дозволів на двосторонні перевезення українським перевізникам не потрібно.
facebook.com/serhiy.derkach

Україна повідомила Європейську комісію про зупинення Польщею пропуску українських вантажівок, які не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення.

Про це розповів заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у Facebook у понеділок, 1 липня.

Як повномасштабна війна вплинула на обсяги перевезень в УкраїніЗа перший рік повномасштабної війни обсяг вантажних та пасажирських перевезень в Україні значно скоротився. На інфографіці – по місяцях.

Він заявив, що жодних дозволів на двосторонні перевезення українським перевізникам не потрібні. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС набула чинності 20 червня, проте до 10 липня діє перехідний період, що дозволяє перевізникам адаптуватися до нових правил.

«Про це відомо польській стороні, насамперед Міністерству інфраструктури Польщі. Офіційними каналами польська сторона, як і всі інші країни-члени ЄС, була повідомлена про оновлення угоди між Україною та Євросоюзом. Наразі це питання лише внутрішньої комунікації польської сторони», – заявив Деркач.

Заступник міністра повідомив, що українська сторона звернулася щодо ситуації до Міністерства інфраструктури Польщі та польські колеги запевняють, що намагаються вирішити проблему з польською митною службою.

«Також ми повідомили Єврокомісію про зупинення пропуску вантажівок. ЄК вже втрутилася у ситуацію зі свого боку і також намагається вплинути на вирішення проблеми», – зазначив Деркач.

Нагадаємо, з 1 липня Польща припинила пропуск на в'їзд та виїзд українських вантажівок, які не мають дозволів на міжнародні вантажні перевезення - дозволи чи книжки ЄКМТ.

А 20 червня ЄС продовжив дію транспортного безвізу з Україною ще на рік із можливістю його автоматичної пролонгації до кінця 2025 року.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: