Олімпіада-2024 у Парижі: що відомо про літні змагання

Читать на русском

У Франції з 26 липня до 11 серпня відбуватимуться літні Олімпійські ігри. Україна спочатку допускала бойкот змагань через участь у них «нейтральних» спортсменів із росії та Білорусі. Але 20 травня було ухвалено рішення, що наші спортсмени все ж таки поїдуть на Олімпіаду: як зазначили в Мінспорту, це можливість показати світові нашу волю та силу духу в умовах війни. «Слово і діло» зібрало деякі факти про одну з головних подій у світі спорту, а також про участь у ній України, росії та Білорусі.

Що відомо про Олімпіаду-2024

Літні Олімпійські ігри, вже 33-ті за рахунком, проходитимуть з 26 липня до 11 серпня. Столицею змагань уже втретє буде Париж. До цього місто приймало Ігри у 1900 та 1924 роках.

Загалом змагання відбуватимуться у 16 містах Франції, зокрема, у Ліллі, Марселі, Ліоні, Бордо та Ніцці. Крім того, на острові Таїті, а саме на знаменитому споті Теахупо, пройдуть змагання з серфінгу.

Церемонія відкриття Олімпіади вперше проходитиме не на суші, а на воді – на паризькій річці Сена. У церемонії візьмуть участь 400 танцюристів, а загальна кількість артистів складатиме близько 3 тисяч. Крім того, близько 10,5 тисяч спортсменів слідуватимуть на човнах 6-кілометровим маршрутом по Сені.

Оскільки цього року ІДІЛ здійснила кілька терактів, під час Олімпіади діятимуть посилені заходи безпеки. У Франції ще у квітні було запроваджено стан підвищеної готовності. Забезпечуватиме порядок у Парижі близько 45 тисяч поліцейських та жандармів, а також до 20 тисяч охоронців із приватних організацій. Також буде кілька тисяч іноземних правоохоронців.

Загалом спецслужби не виключають, що Ігри можуть стати мішенню для терористів. Тому церемонію відкриття можуть перенести на стадіон Стад де Франс – це план Б.

На змаганнях буде розіграно 329 медалей у 32 видах спорту. Братимуть участь близько 10,5 тисяч спортсменів із понад 200 національних олімпійських комітетів.

За попередніми оцінками, проведення Олімпіади-2024 коштуватиме 9,1 млрд доларів, що є досить скромною сумою. Для порівняння: Олімпійські ігри-2000 у Сіднеї обійшлися у 8,1 млрд, в Афінах у 2004 році – у 18,7 млрд, у Пекіні у 2008 році – у 52,7 млрд, у Лондоні у 2012 році – у 13,3 млрд, у Ріо в 2016 році – в 13 млрд, в Токіо в 2020 році – в 35 млрд.

Україна на Олімпійських Іграх у Парижі

Минулого року Україна не виключала бойкот Олімпіади-2024 через те, що МОК допустив росіян та білорусів до участі у нейтральному статусі. Але після консультацій 20 травня було офіційно оголошено, що країна візьме участь.

При цьому Національний олімпійський комітет та Міністерство спорту розробили та затвердили для українських атлетів рекомендації, як контактувати з російськими та білоруськими спортсменами:

  • утримуватися від прямих контактів з представниками країн-агресорів, які можуть викликати провокаційні дії з їхнього боку як в Олімпійському селищі, так і поза ним;
  • повідомляти про будь-які провокаційні дії з боку росіян та білорусів керівництву делегації або вищій за посадою особі;
  • не спілкуватись у соцмережах з росіянами та білорусами, не брати участь з ними у дискусіях, не реагувати на їх контент, не публікувати спільні фото та відео;
  • під час церемоній нагородження наскільки можна дистанціюватися від будь-яких контактів з представниками рф та Білорусі, а також утримуватися від спільних фото та відео;
  • утримуватись від спільної участі у пресконференціях, прямих ефірах, інтерв'ю та інших рекламних заходах;
  • якщо спортсмен збірної України є співробітником ЗСУ, МВС та інших військових формувань, йому потрібно додатково дотримуватись правил, встановлених цими відомствами.

На сьогоднішній день українські спортсмени отримали понад сотню ліцензій на Ігри. Вперше в історії Україна буде представлена у скелелазанні.

НОК уже затвердив призові для спортсменів: 125 тисяч доларів за золоту медаль, 100 тисяч – за срібло та 80 тисяч – за бронзу.

Аналітики ресурсу Gracenote, ґрунтуючись на виступах країн на попередній Олімпіаді та інших змаганнях, прогнозують, що Україні вдасться завоювати дві золоті медалі, п'ять срібних та десять бронзових.

Участь «нейтральних» росіян та білорусів в Олімпіаді

У Міжнародному олімпійському комітеті з самого початку були проти відсторонення росіян та білорусів від Олімпійських ігор. Так, президент МОК Томас Бах заявив, що «окремих спортсменів не можна карати за дії їхніх урядів».

У результаті було вирішено, що спортсмени з цих двох країн можуть виступати за таких умов:

  • як індивідуальні нейтральні спортсмени;
  • спортсмени та персонал, які активно підтримують війну, не будуть допущені до участі;
  • не буде допущено спортсменів (і персонал), які працюють за контрактом з російськими чи білоруськими військовими, органами національної безпеки;
  • не будуть допущені спортсмени, які не відповідають антидопінговим вимогам.

На Олімпійських іграх не демонструватимуться прапор, гімн, кольори чи будь-які інші ідентифікаційні символи росії чи Білорусі. Крім того, на Ігри не запрошуватимуть чи акредитуватимуть державних службовців.

На сьогоднішній день МОК допустив до змагань 33 «нейтральних» російських спортсменів. Щоправда, як з'ясувало видання «Бабель», щонайменше дев'ять із них підтримують війну проти України та виступали на пропагандистських турнірах.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які спортивні змагання ставали ціллю терористичних атак.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: