Попкорн та видовище: як українці ходили в кіно під час пандемії та повномасштабної війни

Читать на русском

Для українських кінотеатрів останніми роками настали важкі часи. Спочатку по доходах вдарили карантинні обмеження, а тепер і повномасштабна війна з усіма супутніми наслідками – простоєм у перші місяці вторгнення, повітряними тривогами, скасуванням пізніх сеансів через комендантську годину та відключеннями електроенергії. Проблема й у тому, що українцям зараз також не до розваг – на перший план вийшли витрати на базові потреби. Крім того, глядачів відлякує можливий зрив сеансу через тривогу. «Слово і діло» пропонує подивитися, як пандемія та повномасштабна війна відобразились на кінопрокаті в Україні.

Що відбувалося із кінопрокатом в Україні в умовах пандемії та війни. На інфографіці – касові збори фільмів та кількість проданих квитків.
Кінопрокат в Україні до та під час повномасштабної війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Останнім успішним роком для українських кінотеатрів був 2019-й. У 2020 році на цей бізнес в Україні та й у всьому світі негативно вплинула пандемія, локдаун та різні обмеження.

В українському прокаті того року було 298 релізів, є дані про касові збори 194 – 38,08 млн доларів (992,8 млн гривень). Бокс-офіс саме українських релізів становив 59,9 млн гривень.

В 2020 році було продано 10 мільйонів квитків. Лідером за кількістю проданих квитків та касових зборів став фільм Гая Річі «Джентльмени». Також до першої п'ятірки лідерів прокату увійшли «Дулітл», «Погані хлопці назавжди», «Тенет» та «Їжак Сонік».

За 2021 рік є дані про 168 релізів у прокаті (загалом їх було 325). Загальні касові збори перевищили попередній рік і становили 64,45 млн доларів (1 млрд 749,5 млн гривень). Українські фільми зібрали 64 млн гривень.

Порівняно з першим роком пандемії зросла кількість проданих квитків – 15,8 мільйонів. Лідером українського прокату став супергеройський бойовик від Sony та Marvel Studios «Людина-павук: Додому шляху немає». До першої п'ятірки також увійшли «Веном-2», «Дюна», «Форсаж-9» та «Дім Гуччі».

Після пандемії кінотеатри покладали сподівання, що 2022 рік буде успішним. Але в результаті після початку повномасштабної війни кінотеатри змушені були закритися, поступово відновлювати сеанси (і то без світових прем'єр) почали у квітні.

Є дані про касові збори 147 релізів – 37,66 млн доларів (1 млрд 155,2 млн гривень). Тобто у доларовому еквіваленті бокс-офіс був ще меншим, ніж під час пандемії. Касові збори українських релізів при цьому зросли – 74,8 млн гривень.

Квитків було продано також менше, ніж у 2020-му – 9,1 мільйонів.

Цікаво те, що найкасовішим фільмом знову став «Людина-павук: Додому шляху немає», який вийшов у 2021 році. До першої п'ятірки прокату також увійшли «Аватар. Шлях води», «Uncharted», «Співай-2» та «The King's Man».

Минулого року попит українців на походи в кіно зріс – в 2023-му було продано 14,6 мільйонів квитків. Касові збори 201 релізу становили 60,07 млн доларів (2 млрд 196,9 млн гривень).

При цьому українські фільми зібрали у прокаті рекордні 323,9 млн гривень. І що також незвичайно: найкасовішою стрічкою року став мультфільм українського виробництва «Мавка. Лісова пісня».

До першої п'ятірки лідерів з бокс-офісу також увійшли «Барбі», «Опенгеймер», «Аватар. Шлях води» та «Довбуш».

Цікаво також подивитися на динаміку подорожчання квитків у кіно за останні роки. В 2020 році квиток коштував у середньому 99 гривень, в 2021 році – 110 гривень, в 2022 році – 127 гривень, в 2023 році – майже 151 гривню.

Нагадаємо, в 2024 році український фільм вперше в історії отримав кінопремію «Оскар». Переможцем стала документальна стрічка Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» про облогу міста.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, як у різних країнах світу демонструють іноземні фільми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: