«Не хочу халепи для країни»: Зеленський відповів Орбану на пропозицію щодо припинення вогню

Читать на русском
Україна не може просто вдатися до припинення вогню, оскільки не довіряє путіну – так Володимир Зеленський відповів на пропозицію Орбана.
Фото: Офіс президента України

Україна не може просто так домовитися з росією про припинення вогню – потрібен план та впевненість у тому, що цей режим не буде використаний окупантами для накопичення сил для нового вторгнення.

Так президент Володимир Зеленський в інтерв'ю Bloomberg прокоментував пропозицію Віктора Орбана.

Через два три роки росія може «переїхати» нас: Зеленський пояснив, чому пауза в боях вигідна лише рфПауза на полі бою, сказав Володимир Зеленський, не означатиме паузу у війні та початок політичного діалогу. А лише дасть росії час на відновлення.

«Щодо ceasefire (припинення вогню – ред.). Я пояснив дуже чітко: у цій війні ми не можемо так просто говорити про ceasefire – мені потрібен план, потрібен план для наших людей. Ми не можемо так просто довіряти путіну. У принципі, ми не можемо йому довіряти більше, бо для нас він убивця та агресор», – сказав Зеленський.

Він наголосив на важливості того, що Угорщина визнає росію агресором та визнає територіальну цілісність та суверенітет України.

«І тому щодо ceasefire я чітко пояснюю. Ми мали сотні зустрічей ще з Мінських угод багато років тому. Сторони домовлялися про ceasefire, і росія все це постійно зривала та вбивала наших людей. Тому лише якщо це буде на зрозумілому міжнародному майданчику, у присутності країн, лідерам яких довіряють. Вони можуть мати різні думки, різні погляди щодо етапів закінчення цієї війни, але ми всі маємо бути на одному боці, довіряти один одному», – сказав президент.

Зеленський наголосив, що для припинення вогню потрібний чіткий план: Україна має розуміти, що росія не використовує його для накопичення техніки на окупованій території. «Тобто вони можуть просто зосередити сильний кулак, після цього звинуватити нас, як це вже було, що ми порушили, наприклад, ceasefire і почати ще одне вторгнення», – сказав він.

Якщо вторгнення росії після припинення вогню буде таким самим, як на початку 2022-го, то це означатиме дуже великі втрати для України.

«Я не хочу халепи для своєї держави. Ми й так у війні. Дати перевагу росії сьогодні – це просто неможливо. Нам треба бути розумними. І хто за це нестиме відповідальність, окрім українців своїм життям? Яка країна? Це дуже просто домовитися про ceasefire і дуже складно його утримати. Дуже складно потім знайти буде тих, хто має відповідати, чому ceasefire зірвано», – сказав Зеленський.

Інтерв’ю Володимира Зеленського для Bloomberg 04.07.2024Зе!Президент

Нагадаємо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час візиту до Києва запропонував Володимиру Зеленському розглянути питання «припинення вогню» і потім розпочати переговори.

В ОПУ заявили, що «взяли до уваги» пропозицію Орбана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: