Підсумкова декларація саміту НАТО: що говориться про членство України

Читать на русском
Країни НАТО визнали, що майбутнє України – в Альянсі, і обіцяли підтримувати її на незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції.
Фото: AP

Країни НАТО обіцяли підтримувати Україну на її «незворотному шляху» до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в Альянсі.

Про це йдеться у підсумковій декларації саміту, оприлюдненій на сайті організації.

Розширення НАТО: з якою періодичністю до Альянсу вступають нові члениЗа всю історію існування Північноатлантичний альянс розширювався дев'ять разів. Докладніше – на інфографіці.

Члени НАТО підтримують право України вибирати власні заходи безпеки та визначати своє майбутнє, а також визнають, що її майбутнє – в Альянсі.

«Україна стає все більш сумісною та політично інтегрованою з Альянсом. Ми вітаємо конкретний прогрес, досягнутий Україною після Вільнюського саміту щодо її необхідних демократичних, економічних та реформ у сфері безпеки. Оскільки Україна продовжує цю життєво важливу роботу, ми продовжимо підтримувати її на її незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО. Ми підтверджуємо, що зможемо направити запрошення Україні приєднатися до Альянсу, коли союзники погодяться та будуть виконані умови. Рішення саміту НАТО та Ради НАТО-Україна у поєднанні з поточною роботою союзників є мостом до членства України в НАТО», – йдеться в документі.

Нагадаємо, лідери НАТО також погодили розмір фінансових зобов'язань щодо надання Україні військової допомоги протягом 2025 року.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг хотів би, щоб Україна приєдналася до Альянсу протягом наступного десятиліття.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: