У Раді пропонують, щоб Кабмін призупинив виплати за зовнішнім боргом до завершення реструктуризації

Читать на русском
Бюджетний комітет рекомендує Раді надати право Кабміну призупинити виплати за зовнішнім державним боргом до завершення переговорів про реструктуризацію.
Фото: РБК-Україна

Парламентський комітет з питань бюджету рекомендував ухвалити законопроєкт, який надає Кабінету міністрів право призупинити виплати за зовнішнім державним боргом до завершення переговорів про реструктуризацію.

Про рішення комітету повідомила його голова Роксолана Підласа.

Які країни світу переживали дефолтні події за останні 25 роківУкраїні прогнозують дефолт, якщо з кредиторами не буде угоди щодо боргу. На інфографіці – які країни переживали дефолтні події за останні 25 років.

Так, комітет рекомендував Верховній раді ухвалити за основу і в цілому законопроєкт №11396-1, який містить дві норми:

  • Кабміну дозволяють взяти гарантований державою борг колишнього Укравтодору у «периметр» державного боргу та здійснити його реструктуризацію (700 млн доларів плюс відсотки);
  • Кабміну надається право тимчасово призупинити виплати за зовнішнім державним боргом у разі потреби.

«Фактично - якщо офіційна домовленість щодо реструктуризації не буде досягнута до 10 серпня, коли наступить строк купонних виплат по одному з випусків державних єврооблігацій з погашенням в 2026 році. Схоже технічне рішення було вже використане в 2015 році, коли Україна прийняла закон «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» у травні, досягла принципових домовленостей з інвесторами в кінці серпня, і оголосила про завершення операції у листопаді. МВФ в робочому порядку висловило підтримку цього законопроєкту», – розповіла нардеп.

Законопроєкт може бути розглянутий на найближчому засіданні.

Нагадаємо, раніше голова парламентського комітету з питань фінансів і податкової політики Данило Гетманцев висловив упевненість, що повноцінного дефолту України не буде, навіть якщо до 1 серпня влада не встигне домовитися з кредиторами про реструктуризацію боргу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: